Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Οι φόβοι της Ελλάδας μετά το αιματοκύλισμα στο Παρίσι

Ο φόβος από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι πλανάται και πάνω από την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά έχει πλέον κάθε λόγο να φοβάται ότι θα υπάρξει σύνδεση του προσφυγικού με το αιματοκύλισμα στη Γαλλία, ενώ θα ενισχυθούν ακραίες φωνές μέσα στην Ευρώπη.

Η χρονική συγκυρία που συνέβη το τρομοκρατικό χτύπημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, την παγκόσμια κοινότητα και την Ευρώπη, καθώς από τη μία οι δυτικοί παρακολουθούν το Ισλαμικό Κράτος να επεκτείνεται, οι πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία μαίνονται, ενώ χώρες της Ευρώπης και ακραίοι κύκλοι συνδέουν τους πρόσφυγες με την τρομοκρατία στη Γαλλία.

- Διαφήμιση -

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και πλέον θεωρούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να επανέλθουν ζητήματα κοινών περιπολιών με τους Τούρκους στο Αιγαίο, αλλά και το ενδεχόμενο να κλείσουν σύνορα και να υψωθούν νέοι φράχτες στην Ευρώπη με αποτέλεσμα η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών.

Σε κάθε περίπτωση οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, βρίσκουν την Ελλάδα σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς επαναφέρουν την αβεβαιότητα στην Ευρώπη, ενώ η ελληνική οικονομία να ψάχνει να βρει τον βηματισμό της αλλά η αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων αποτελεί έναν επιπλέον κίνδυνο.

Μάλιστα ανάλογα με τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μπορεί να είναι καταιγιστικές, αφού δεν αποκλείονται στρατιωτικές επεμβάσεις, κάτι που η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα εκτοξεύσει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα άμεσα.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα ζει στο δικό της καυτό δίμηνο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, αφού η κυβέρνηση καλείται να κλείσει την τρέχουσα αξιολόγηση και επώδυνες μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό, ενώ οι ελληνικές τράπεζες ψάχνουν – με τη διαπραγμάτευση ανοιχτή – να βρουν ιδιωτικά κεφάλαια από το εξωτερικό στη σκιά της τρομοκρατίας που επιβαρύνει το κλίμα.

Το σενάριο της εγκατάλειψης της πολιτικής υποδοχής και διαχείρισης των προσφύγων είναι εφιαλτικό για την Ελλάδα, καθώς η πολιτική της Ευρώπης «φρούριο» θα σημάνει τον εγκλωβισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην ελληνική επικράτεια, την ώρα που η θαλάσσια συνοριογραμμή της χώρας καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποτροπή των προσφυγικών ροών. Ήδη στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι που σκόρπισε το φόβο σε ολόκληρη την Ευρώπη, η πΓΔΜ απείλησε να κλείσει τα σύνορά της σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές χώρες μειώσουν τον αριθμό των προσφύγων που δέχονται.

Για αυτό το λόγο στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα υπογράμμισε ότι δεν πρέπει η απειλή και ο φόβος να αλλάξουν τους σχεδιασμούς της ΕΕ. «Η τρομοκρατία θα έχει νικήσει αν αλλάξει η Ευρώπη και από Ευρώπη των αξιών γίνει Ευρώπη φρούριο» σημείωσε χαρακτηριστικά στην ίδια γραμμή ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

- Διαφήμιση -

Ως εκ τούτου στο κυβερνητικό επιτελείο άκουσαν με ανακούφιση την παρέμβαση του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπογράμμισε πως «οι επιθέσεις στο Παρίσι δεν θα πρέπει να προκαλέσουν ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων», με την Αθήνα να ευελπιστεί να εισακουστούν οι παραινέσεις του.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος στο Παρίσι, βυθίζοντας ολόκληρη την Ευρώπη στο πένθος και τον φόβο για νέα χτυπήματα αλλάζουν την ατζέντα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας. Στόχος της κυβέρνησης ήταν ούτως ή άλλως ο Έλληνας πρωθυπουργός να ταξιδέψει στην Άγκυρα όχι μόνο ως πρωθυπουργός της Ελλάδας αλλά και ως απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της χώρας την αντιμετώπιση της προφυγικής κρίσης.

Οι Γάλλοι βομβαρδίζουν τζιχαντιστές και οι Γερμανοί ζητούν σχεδιασμένη αντίδραση

Το βράδυ σημειώθηκαν βομβαρδισμοί από γαλλικά μαχητικά στην καρδιά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ υπέρ μιας «σχεδιασμένης αντίδρασης» από τη διεθνή κοινότητα εναντίον των τρομοκρατών, που θα βασίζεται στη διπλωματία, και όχι μόνο σε στρατιωτικές επεμβάσεις, τάσσεται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που ήταν παρών στο Σταντ ντε Φρανς κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel Online ο Σταϊνμάιερ, ο οποίος μετά το Παρίσι μετέβη στη Βιέννη για να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Συρία, τόνισε ότι: «Εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν βοηθά καμία λέξη, κανένα επιχείρημα και φυσικά όχι το να κλειστούμε στο καβούκι μας. Αντίθετα (το μόνο που βοηθά) είναι η σχεδιασμένη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα».

Στη Συρία, το Ιράκ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το ΙΚ έδρασε με «βάρβαρη ασπλαχνία» και γι’ αυτό, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, «η βία είναι εντελώς χωρίς σύνορα. Η κλιμάκωση του μίσους και της βίας συνεχίζεται, δεν γνωρίζει ούτε ανθρωπιά ούτε συμπόνια».

Ο Σταϊνμάιερ μετά το Παρίσι, όπου βρισκόταν την Παρασκευή, πέταξε με καθυστέρηση το βράδυ του Σαββάτου για τη Βιέννη, για να συμμετάσχει στη δεύτερη διάσκεψη για τη Συρία.

- Διαφήμιση -

Εκεί εκπρόσωποι της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας αναζητούν μια ειρηνευτική λύση για τη Συρία.

Ο Σταϊνμάιερ εξήγησε ότι στο πλαίσιο της σχεδιασμένης αντιμετώπισης του ΙΚ περιλαμβάνεται «και η υποστήριξή μας σε αυτούς που αντιστέκονται στην προέλαση του ΙΚ, όπως κάνει η Γερμανία στο βόρειο Ιράκ με τους πεσμεργκά, καθώς και αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ».

Παρόλα αυτά ο Γερμανός υπουργός τάχθηκε κυρίως υπέρ της εξεύρεσης μιας διπλωματικής λύσης για την επίτευξη της ειρήνευσης στη Συρία, και όχι μιας στρατιωτικής επέμβασης.

«Ο πόλεμος εναντίον του ΙΚ δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο στρατιωτικά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί «με ακόμη μεγαλύτερο σθένος» μια πολιτική λύση και προοπτικές για την ειρήνευση στη Συρία.

«Έτσι και μόνο έτσι θα στερήσουμε από τους ισλαμιστές τρομοκράτες το πολιτικό, στρατιωτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο και θα νικήσουμε το ΙΚ», υπογράμμισε ο Σταϊνμάιερ.

Εξάλλου ο Γερμανός υπουργός αποτίμησε θετικά το αποτέλεσμα της δεύτερης μέσα σε 14 ημέρες διάσκεψης για τη Συρία.

«Με δεδομένες τις επιθέσεις στο Παρίσι, τη Βηρυτό και ίσως την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους πάνω από το Σινά υπήρξε ευρεία ομοφωνία για το γεγονός ότι πρέπει να ενισχύσουμε από κοινού τον αγώνα εναντίον του ΙΚ και ότι πρέπει να τον κερδίσουμε», επεσήμανε.

Στη Βιέννη υπήρξαν συγκεκριμένες συμφωνίες για το τέλος της βίας στη Συρία και για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για την πολιτική μετάβαση στη χώρα.

«Αυτή είναι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια μια ευκαιρία και μια πραγματική προοπτική για τους ανθρώπους στη Συρία, την οποία τώρα θα πρέπει να αδράξουμε αποφασιστικά», τόνισε ο Σταϊνμάιερ.

Στόχος αυτή τη στιγμή της γερμανικής κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, «ήδη πριν το τέλος του έτους να έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μια πολιτική μετάβαση» στη Συρία.

Το Παρίσι βυθίζεται στο φόβο

Η Ευρώπη, αλλά κυρίως η Γαλλία αυτή τη στιγμή, ζούνε υπό καθεστώς φόβου. Μπορεί ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ να μίλησε για μια ανελέητη επίθεση της Γαλλίας, ωστόσο στους δρόμους του Παρισιού η ανησυχία είναι έκδηλη και πολλές φορές εντείνεται από τον ίδιο τον φόβο των αστυνομικών που έχουν παραταχθεί στην πόλη, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Οι Τζιχαντιστές ήθελαν να σκοτώσουν, να τρομάξουν και να βυθίσουν στην ανασφάλεια ολόκληρο το δυτικό κόσμο. Άλλωστε η επιλογή των στόχων τους δεν ήταν τυχαία, ενώ το γεγονός ότι ήθελαν να χτυπήσουν μέσα στο γεμάτο «Stade de France» παρουσία του Γάλλο Προέδρου, δείχνει ότι ήθελαν να στείλουν σε απευθείας μετάδοση ένα τρομοκρατικό μήνυμα ανάλογο με αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου ίσως και μεγαλύτερο.

Πηγή: Newsbeast

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα