Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Στο έλεος των «νταήδων» το σχολείο του 14χρονου Μάκη που αυτοκτόνησε

«Μουδιασμένη» παραμένει η κοινή γνώμη από την αυτοκτονία του 14χρονου Μάκη στα Σεπόλια. Οι μαρτυρίες για περιστατικά bullying στο σχολείο που φοιτούσε ο ανήλικος ολοένα και πληθαίνουν.

Για τον αδικοχαμένο Μάκη μίλησε ο προπονητής του αλλά και οι γονείς άλλων παιδιών που φοιτούν στο ίδιο σχολείο.

- Διαφήμιση -

«Να θάψουμε ποιον; Ένα διαμάντι; Έναν άγγελο; Ήταν ένα εξαιρετικό παιδί, χαμογελαστό. Η έρευνα για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη. Δε γνώριζα για περιστατικά bullying. Εγώ έχω την εικόνα ενός χαρούμενο παιδιού, δεν τον είχα δει ποτέ στεναχωρημένο. Το παιδί αυτό πρόσφερε γέλιο, ήταν το ευχάριστο πειραχτήρι. Τίποτα δε μου περνάει από το μυαλό. Θα κληθούμε όλοι να δώσουμε καταθέσεις και να δούμε τι έγινε. Πιστεύω ότι θα βγει η αλήθεια. Όταν μάθαμε την υπόθεση “πέσαμε από τα σύννεφα”. Δεν το πιστεύαμε. Την τελευταία φορά που τον είδα την Τετάρτη ήταν όπως ήταν πάντα. Έκανε τη γυμναστική του, τις ασκήσεις του. Μετά το χαμό του, ο αδελφός του είχε ένα βλέμμα χαμένο. Δύο διαμάντια είχε αυτή η οικογένεια και έχασε το ένα», είπε ο προπονητής του 14χρονου αγοριού, Θωμάς Χαραλαμπής.

«Στο σχολείο κυκλοφορούν μαχαίρια – πεταλούδες»

Αποκαλυπτική ήταν και η μαρτυρία μητέρας συμμαθητή του 14χρονου. «Το παιδί μου γνώριζε φατσικά τον 14χρονο από το σχολείο. Το μόνο που μου είπε κάποια στιγμή, αφού έγινε το συμβάν, ήταν ότι κάποιο παιδί είχε στείλει μήνυμα στον 14χρονο και ότι μάλλον “την έχει βάψει”. Είναι χρόνια αυτή η κατάσταση αυτή με το bullying. Ο γυμνασιάρχης φαίνεται ευγενικός άνθρωπος που θα δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα. Στο σχολείο κυκλοφορούν μαχαίρια – πεταλούδες και μου έχουν πει ότι κάποια τα έχει μαζέψει ο διευθυντής και τα έχει στο συρτάρι του. Δεν είναι το πρώτο περιστατικό. Στις αρχές της χρονιάς είχαν χτυπήσει ένα παιδί οι νταήδες του σχολείου. Το παιδί μου μού είχε πει ότι υπάρχουν παιδιά που είναι οι νταήδες του σχολείου, ο ίδιος δεν έχει αντιμετωπίσει bullying», περιέγραψε.

Και συμπλήρωσε: «Τα παιδιά έχουν συγκλονιστεί με το περιστατικό. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το σχολείο δεν έκλεισε. Έπρεπε στην κηδεία να έχουν παρευρεθεί όλοι οι καθηγητές. Το σχολείο έπρεπε να κλείσει ως ένδειξη τιμής για το παιδί. Είναι ντροπή που λειτούργησε κανονικά».

«Στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο και κάνουμε το σταυρό μας»

Δηλώσεις έκανε και ο πατέρας άλλου συμμαθητή του 14χρονου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι γονείς κάνουν το σταυρό τους όταν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

«Το παιδί μου μού ανέφερε ότι αν δεν έχεις γνωστό κάποιο “μάγκα” του σχολείου, στοχοποιείσαι. Είναι συγκεκριμένα τα άτομα που ασκούν bullying. Πιστεύω ότι είναι ενήμερος ο διευθυντής και όλοι οι καθηγητές ξέρουν ποια άτομα δεν έχουν πρέπουσα συμπεριφορά. Νιώθουμε ότι τα παιδιά μας είναι εκτεθειμένα. Δεν ξέρω τι συνέβη με τον 14χρονο. Αλλά το πρόβλημα με τον εκφοβισμό είναι σε έξαρση στο σχολείο μας. Δε μπορεί να μην ξέρει ο γυμνασιάρχης και οι καθηγητές. Εμείς στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο και κάνουμε το σταυρό μας. οι καθηγητές δεν ξέρω αν φοβούνται ή αν είναι αδιάφοροι. Αισθάνομαι ότι δεν αντιδρούν και είναι θλιβερό», είπε.

«Δεν κάνω δηλώσεις. Την υπόθεση την έχει αναλάβει η Εισαγγελέας Πρωτοδικών και εγώ αυτή την στιγμή με τον κύριο εδώ μπροστά μου περνάω ΕΔΕ. Ας πουν ό,τι θέλουν. Εγώ θα ελεγχθώ από την υπηρεσία, εκεί θα φανούν τα πάντα. Σας ευχαριστώ πολύ», είπε από την πλευρά του, ο διευθυντής του 54ου γυμνασίου Αθηνών.

- Διαφήμιση -

Αλλά και ο Γ.Γ του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, τοποθετήθηκε για τα περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία, αλλά και για την αυτοκτονία του 14χρονου.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την απώλεια ενός παιδιού. Η εικόνα του σχολείου δεν είναι αυτή. Το σχολείο που δημιουργούμε μέρα με την ημέρα, προσφέρει γνώσεις, αξίες, στάσεις ζωής. Τα περιστατικά που όντως γίνονται, καταπολεμώνται από το υπουργείο Παιδείας με συγκεκριμένες δράσεις» και συμπλήρωσε:

«Δεν υπήρχε καμία καταγγελία σε εμάς για το συγκεκριμένο σχολείο. Εμείς ως θεσμοθετημένο κράτος, περιμένουμε τα πορίσματα για να προχωρήσουμε. Εάν έχει γίνει κάτι τέτοιο, σε εμάς δεν έχει έρθει, άρα επιλύθηκε από το σχολείο. Συμβαίνουν καθημερινά προβλήματα στα σχολεία. Έχουμε θεσμοθετήσει συμβούλους και ψυχολόγους για την προστασία των παιδιών και επιλαμβάνονται τέτοιων θεμάτων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο δικηγόρος της καταγγέλλουσας που ξυλοκοπήθηκε από συμμαθήτριές της στο συγκεκριμένο σχολείο, Δημήτρης Φωφόπουλος, σχολίασε πως το υπουργείο γνώριζε για τα περιστατικά βίας: «Αυτά τα ακούμε από την Παρασκευή. Απορώ που το υπουργείο επιμένει ότι δεν έχει λάβει γνώση. Στις 21 Οκτωβρίου εκδόθηκε επίσημα εξώδικη δήλωση στο υπουργείο Παιδείας, στο ΑΤ Κολωνού και στον διευθυντή. Το θέμα μας έχει περάσει και από την Δευτεροβάθμια. Τι δε γνώριζαν; Πότε θα μάθαιναν; Στις 5 Οκτωβρίου έγινε η μήνυση που καταθέσαμε».

«Χτύπησαν και το δικό μου το παιδί και μήνυσα τον γυμνασιάρχη»

Η μητέρα ενός συμμαθητή του αδικοχαμένου 14χρονου, μίλησε στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη για το θλιβερό αυτό περιστατικό, αλλά και για ένα παρόμοιο που είχε το δικό της παιδί στο ίδιο σχολείο.

«Είναι πραγματικά τραγικό αυτό που έγινε με τον Μάκη. Δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψεις. Το δικό μου το παιδί το χτύπησαν στο προαύλιο του σχολείου. Ένα μεγαλύτερο που είναι τέσσερα χρόνια στην ίδια τάξη. Εγώ παραξενεύτηκα και εξοργίστηκα με τη συμπεριφορά του γυμνασιάρχη. Το άλλο παιδί πήρε αποβολή μία μέρα μετά και ζήτησε συγγνώμη με πολύ δυσκολία γιατί είδε ότι πάω νομικά, οπότε σου λέει “δεν με παίρνει, ας ζητήσω συγγνώμη και να το λήξω εδώ”. Το παιδί μου ήταν μελανιασμένο στο μάτι, το έχω και φωτογραφία» είπε και συμπλήρωσε:

- Διαφήμιση -

«Δεν με ενημέρωσε ο γυμνασιάρχης. Πήγα να τον δω και βλέπω μία αντιμετώπιση καθόλου φυσιολογική. Βέβαια ήμουν εκνευρισμένη. Είχα χάσει την ψυχραιμία μου γιατί μιλάμε για ένα πολύ ήσυχο παιδί, που δεν πείραζε μυρμήγκι. Μου λέει δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε. Κάλεσα το 100, έκανα μήνυση στον γυμνασιάρχη και στο παιδί. Δεν ξαναενόχλησαν το δικό μου από τότε. Εγώ γύρισα και είπα το πρόβλημά μου, γιατί άκουσα τον γυμνασιάρχη να λέει ότι δεν υπάρχει μπουλινγκ στο σχολείο».

Πηγή: Newsbreak.gr

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα