Εμβολιασμός: Αρχίζουν από σήμερα τα ραντεβού για τις ηλικίες 30-39

Τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού ώστε να κάνουν άμεσα την πρώτη δόση του εμβολίου -ασπίδα κατά του κορονοϊού– έχουν από σήμερα οι πολίτες ηλικίας 30 με 39 ετών.

Ήδη από το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας, αποστέλλονται ενημερωτικά sms σε όλους όσοι ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.

- Διαφήμιση -

Ο εμβολιασμός της συγκριμένης ηλικιακής ομάδας θα είναι άμεσος, καθώς όποιος κλείσει ραντεβού σήμερα θα μπορεί να κάνει την πρώτη δόση από το εμβόλιο της AstraZeneca από τη Μεγάλη Τετάρτη, καθώς και τις επόμενες μέρες, Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα.

Το πλάνο στην συνέχεια είναι τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου να ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η ίδια διαδικασία, δηλαδή, με τους 30-39.

Εμβολιασμός: Πώς κλείνεται το ραντεβού

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς πλέον τρόπους. Όσοι είναι γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Αλλιώς, θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους. Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες άνω των 50 ετών, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Σύσταση για εμβολιασμό των εγκύων με m-RNA

Αναφορικά με το ζήτημα των εμβολιασμών των εγκύων, η η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, πως 90.000 κυήσεις με εμβόλια m-RNA στις ΗΠΑ έδωσαν τα απαραίτητα δεδομένα που αποδεικνύουν πως είναι ασφαλή για τη χρήση τους σε εγκύους.

Όπως τόνισε, για τα υπόλοιπα εμβόλια δεν υπάρχουν τα ίδια δεδομένα, παρότι οι ειδικοί εκτιμούν πως και αυτά θα είναι ασφαλή, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη μιας στάσης αναμονής, καλώντας τις εγκύους να εμβολιάζονται με τα m-RNA εμβόλια, δηλαδή με Pfizer και Moderna τα οποία έχουν μέχρι τώρα εγκριθεί στην κατηγορία αυτή.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εμφανίστηκε καθησυχαστική για όσες γυναίκες βρίσκονται σε εγκυμοσύνη και έχουν ήδη κάνει εμβόλιο με AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Τη Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους 40-44 ετών

- Διαφήμιση -

Τη Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για όσους είναι 40-44 ετών προκειμένου να εμβολιαστούν με AstraZeneca κατα του κορονοϊού, ενώ από το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού και οι 45-49.

Tο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου. Η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης που ίσχυε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα διεθνή στοιχεία και τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα