Τρίτη, 22 Ιουνίου, 2021

Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 25-29 ετών, τεράστια ζήτηση για ραντεβού

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια κατά τουκορονοϊού (Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson) για την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείαςγια την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Σήμερα ξεπεράσαμε τους 4.000.000 συμπολίτες με μια δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 38,1% ενώ 2.350.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις (\ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 22,4%).

- Διαφήμιση -

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως παρατηρείται μεγάλη πίεση στα ραντεβού για εμβολιασμό, με την Αττική να έχει 100% κλεισμένα ραντεβού στα σκευάσματα των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson. Οπως είπε θα ανοίξουν επιπλέον ραντεβού για τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου στα τρία προαναφερθέντα σκευάσματα, ώστε να κλείσουν περισσότεροι πολίτες.

Ο ίδιος φάνηκε σίγουρος ότι το καλοκαίρι δεν θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για να μειωθούν τα ραντεβού προς εμβολιασμό, επισημαίνοντας πως «ό,τι ραντεβού ανεβαίνει στην πλατφόρμα εξαφανίζεται μέσα σε ώρες» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα:

85+: Το 67,5% έχει εμβολιαστεί ενώ αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού φτάνει στο 70%.
80-84: Το 68% έχει εμβολιαστεί ενώ αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού φτάνει στο 70%.
75-79: Το 79% έχει εμβολιαστεί ενώ αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού φτάνει στο 82%.
70-74: Το 73% έχει εμβολιαστεί ενώ αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού φτάνει στο 76%.
65-69: Το 72% έχει εμβολιαστεί ενώ αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού φτάνει στο 76,5%.
60-64: Το 66% έχει εμβολιαστεί ενώ αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού φτάνει στο 71%.
55-59: Το 58% έχει εμβολιαστεί ενώ αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού φτάνει στο 66,5%.
50-54: Το 53% έχει εμβολιαστεί ενώ αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού φτάνει στο 62%,
45-49: Το 39% έχει εμβολιαστεί ενώ αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού φτάνει στο 58%.
40-44: Το 33% έχει εμβολιαστεί ενώ αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού φτάνει στο 49%,
35-39: Το 25% έχει εμβολιαστεί ενώ αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού φτάνει στο 38,6%.
30-34: Το 21% έχει εμβολιαστεί ενώ αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού φτάνει στο 33%.

Ο στόχος μας είναι να έχει επιτευχθεί τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού και εκτιμούμε ότι θα το επιτύχουμε, διευκρίνισε ο Μ.Θεμιστοκλέους, υπολογίζοντας ότι εντός του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% του πληθυσμού.

Ερχονται προνόμια για τους εμβολιασμένους

Αναφερόμενος στα προνόμια όσων εμβολιάζονται και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει» και όταν θα υπάρξει πλήρης επάρκεια εμβολίων θα ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Ο ίδιος τόνισε ότι με το πράσινο πιστοποιητικό μπορούν κάποιοι να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες όταν έχουν πλήρως εμβολιαστεί χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τεστ.

Ανεμβολίαστο το 90% των ασθενών Covid που νοσηλεύονται

- Διαφήμιση -

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, από την πλευρά της τόνισε ότι περισσότεροι από το 90% των ανθρώπων που εισάγονται με Covid-19 στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Σημείωσε δε ότι διαπιστώνεται μια μερίδα μεγάλων ανθρώπων που αρνείται να εμβολιαστεί.

Θα ζυγίσουμε πολύ το θέμα των εμβολιασμών στα παιδιά και θα αποφασίσουμε το χρόνο, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, είπε ακόμη η κ. Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

«Η επιτροπή εμβολιασμών είναι η κατάλληλη για το θέμα και θα μελετήσει όλα τα ζητήματα. Θα συνεκτιμήσει τους παράγοντες και βάσει αυτών θα διαμορφώσει το σκεπτικό που θα στηρίξει την απόφασή της», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας για μία ακόμη φορά πως ο ενδεχόμενος μελλοντικός εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν θα γίνει παράγοντας διακρίσεων στην εκπαίδευση.

Η κυρία Θεοδωρίδου ερωτηθείσα για το αν θα ισχύσει και στην Ελλάδα η σύσταση διεθνών οργανισμών που λέει ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν θα κάνουν τεστ ούτε θα μπαίνουν σε καραντίνα, παρά μόνο αν έχουν συμπτώματα, τόνισε ότι θα ισχύσει και στην χώρα μας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για άτομα που έχουν κάνει μόνο την μία δόση του εμβολίου και πρόσθεσε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα δεν θα χρειάζεται να κάνουν ούτε self test.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τα περιστατικά των σοβαρών θρομβώσεων και αν αυτά σχετίζονται με τα εμβόλια, στην χώρα μας είπε ότι για ορισμένες περιπτώσεις η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης έχει αποφανθεί και έχει στείλει τα στοιχεία στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. «Είχαμε περιπτώσεις σοβαρές που συνδυάζονται με το εμβόλιο αλλά δεν έχουν ξεπεράσει τον αναμενόμενο αριθμό των σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών», τόνισε.

Τέλος όσον αφορά τις εγκύους, είπε ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο covid 19 προκαλεί σοβαρές βλάβες στον πλακούντα με αποτέλεσμα δυσάρεστες καταστάσεις και στο έμβρυο, κάτι που ενισχύει την σύσταση για εμβολιασμό και των εγκύων, εξηγώντας ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάθετη μετάδοση του ιού από την μητέρα στο έμβρυο.

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα