Εμβόλιο: Πώς θα γίνεται στον ιδιωτικό τομέα – Γιατί προκρίνεται το Johnson & Johnson

Υπουργική απόφαση με την οποία θα προσδιορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνονται οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό και στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Η κυβέρνηση με την τροπολογία που ψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ προβλέπει ότι πλέον θα μπορούν να γίνονται εμβόλια για τον κορονοϊό και σε ιδιωτικές μονάδες υγείας και ειδικότερα σε ιδιωτικά πολυϊατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήριακλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια. Οι μονάδες του ιδιωτικού τομέα θα είναι υποχρεωμένες να αξιοποιούν το δικό τους ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όπως και για τη γραμματειακή υποστήριξη.

- Διαφήμιση -

Στόχος να αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας και να έχουν πιο άμεση οι πολίτες πρόσβαση στο εμβόλιο του κορονοϊού. Εκτός των άλλων με την αύξηση των εμβολιαστικών σημείων με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, θα μειωθεί και ο χρόνος για το κλείσιμο των ραντεβού.

Εξάλλου επιδιώκεται να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα ο εμβολιασμός των πολιτών, προκειμένου να απαλλαγεί η χώρα από τον εφιάλτη της πανδημίας, ενώ πραγματοποιείται και στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Φθινόπωρο όπου είναι πιθανό να ξεκινήσει νέος γύρος εμβολιασμών. Άλλωστε, οι περισσότεροι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει και είναι πιθανό οι εμβολιασμοί να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο όπως αυτοί της γρίπης.

Πάντως ο ιδιωτικός τομέας με βάση την τροπολογία που ψηφίστηκε αργά το βράδυ χθες την Βουλή, θα συμμετέχει στους εμβολιασμούς για τους επόμενους πέντε μήνες και έως τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται να παραταθεί το διάστημα εάν κριθεί απαραίτητο το Φθινόπωρο.

Σε ό,τι αφορά στις αμοιβές των ιδιωτικών κέντρων, για κάθε εμβολιασμό θα χορηγείται στους ιδιωτικούς φορείς αποζημίωση ύψους 3 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης αναλωσίμων.

Οι ιδιωτικές μονάδες που θα συμμετάσχουν στο εθνικό πρόγραμμα θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που να σχετίζονται με την προμήθεια, παραλαβή, φύλαξη και διενέργεια των εμβολιασμών.

Εκτός των άλλων θα πρέπει να διαθέσουν συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων για τη διενέργεια των εμβολιασμών, να λαμβάνουν το ιστορικό του πολίτη που θα πηγαίνει για το εμβόλιο αλλά και να το καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών ώστε να τηρείται το αρχείο και ο πολίτης να μπορεί να λαμβάνει όποτε το θελήσει βεβαίωση εμβολιασμού.

- Διαφήμιση -

Με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση ευελπιστεί να μειώσει το χρόνο των ραντεβού για τις δόσεις, αφού θα αυξηθούν τα εμβολιαστικά σημεία στη χώρα.

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι στις ιδιωτικές μονάδες θα επιλεγούν εμβόλια που να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης, ενώ εκτός των άλλων θα προτιμηθεί και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα