Στη Βουλή η υπερκοστολόγηση των rapid τεστ του Καρυπίδη

Στη Βουλή φέρνουν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη «σκοτεινή» υπόθεση με την αγορά από την περιφέρεια Αττικής των υπερκοστολογημένων rapid test αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ από εταιρεία συμφερόντων του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Άρης, Θεόδωρου Καρυπίδη.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη αγορά διαπιστώνεται μεγάλη σπατάλη της Περιφέρειας Αττικής, καθώς θα μπορούσαν να διασφαλιστούν σαφώς οικονομικότερες προσφορές από τις ληφθείσες μέσω της κλειστής πρόσκλησης σε τρεις συγκεκριμένους οικονομικούς φορείς, την στιγμή που η διαδικασία προμήθειας δεν υπηρετεί τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, αφού αποκλείονται από αυτή άνευ λόγου πολλές εταιρείες που μπορούν να προμηθεύσουν πιστοποιημένα rapid tests. Και βέβαια, όπως καταγγέλλουν, η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι διάτρητη και το προϊόν υπερτιμημένο, αφού η εταιρεία συμφερόντων Καρυπίδη κατέθεσε αντίστοιχη προσφορά προς την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας για την παροχή rapid test σαφώς χαμηλότερη, ήτοι 7,98€/τεμάχιο χωρίς ΦΠΑ, την στιγμή που η περιφέρεια Αττικής αγόρασε από την ίδια εταιρεία σε τιμή 9,26€/ ανά τεμάχιο!

Το ιστορικό της ανάθεσης

  • Στις 8 Δεκεμβρίου η οικονομική επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα τη δαπάνη και διάθεση πίστωσης για την προμήθεια, όπως και τη διενέργεια διαπραγμάτευσης με υποψήφιους αναδόχους, δηλαδή προμηθεύτριες εταιρείες.
  • Στις 18 Δεκεμβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας με έγγραφό του προέκρινε τις: AMANI SWISS (CYPRUS) LIMITED (συμφερόντων Καρυπίδη) , REMEDY PHARMACEUTICALS IKE και ΠΑΝΙΦΑΡΜ ΑΕ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ προκειμένου να υποβάλλουν προσφορές.
  • Στις 22 Δεκεμβρίου η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας ενέκρινε κατά πλειοψηφία τους όρους της πρόσκλησης σε διαπραγμάτευση, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης με τις τρεις εταιρείες παρά την καταψήφιση από συμβούλους της αντιπολίτευσης, με το σκεπτικό ότι θα γινόταν χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης ενώ πρότειναν την διεξαγωγή του διαγωνισμού μέσω ανοιχτής πρόσκλησης με τρεις ημέρες δημοσιότητας.
  • Λίγες ημέρες αργότερα, η Τριμελής Γνωμοδοτική Επιτροπή που είχε οριστεί συγκέντρωσε τις προσφορές και ανακήρυξε ομόφωνα ως ανάδοχο της προμήθειας την Amani Swiss (συμφερόντων Καρυπίδη), έναντι 9,26€/test, διαπιστώνοντας ότι ήταν η περισσότερο συμφέρουσα από την αμέσως ακριβότερη.
  • Στις 12 Ιανουαρίου, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής ενέκρινε την παραπάνω γνωμοδότηση, δίνοντας τον διαγωνισμό με φοβερά οριακή πρόταση στην εταιρεία AMANI SWISS, συμφερόντων Θεόδωρου Καρυπίδη.

Η απόφαση

- Διαφήμιση -

Το παράδοξο στην υπόθεση, σύμφωνα και τον με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πως από τις τρεις εταιρείες που κατέθεσαν σχετικό φάκελο, η μία δεν είχε καν ολοκληρωμένο φάκελο, η δεύτερη κατέθεσε προσφορά με μηδενική έκπτωση, δηλαδή στην ανώτατη τιμή που προέβλεπε ο διαγωνισμός, στα 9,90 ευρώ ανά τεμάχιο. Και η τρίτη, που κέρδισε και τον διαγωνισμό, κατέθεσε μία ισχνή έκπτωση του 6%, με τιμή στα 9,31 ευρώ ανά τεμάχιο, η οποία στην πορεία μειώθηκε λίγο ακόμα, στα 9,26 ευρώ ανά τεμάχιο. Επίσης, ενώ οι όροι για τις προδιαγραφές των εν λόγω τεστ ορίζουν πως θα πρέπει η κλινική ευαισθησία των τεστ να είναι πάνω από το 98% και η κλινική ειδικότητά τους άνω του 99%, το πρώτο ποσοστό επιτυγχάνεται, αλλά το δεύτερο είναι μόλις 97,32%.

Υπερκοστολόγηση

Συν τοις άλλοις, στην πορεία άρχισε να «μυρίζει» σκάνδαλο όταν έγινε γνωστό ποια ήταν η τιμή των rapid test σε αντίστοιχη αγορά από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την ίδια πάλι εταρεία συμφερόντων Καρυπίδη. «Σε αντίστοιχη περίπτωση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσέφερε το ίδιο προϊόν στη τιμή των 7,98€/τεμάχιο χωρίς ΦΠΑ, όπου όμως αν και ελαφρώς κατώτερη η τιμή δεν στάθηκε ικανή για να την καταστήσει ανάδοχο εκείνης της σύμβασης αφού προκρίθηκε άλλη εταιρεία με πολύ χαμηλότερη προσφορά 3,85/τεμάχιο χωρίς ΦΠΑ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εν κατακλείδι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς

  • Με ποιο κριτήριο επελέγησαν οι τρεις συγκεκριμένες εταιρείες για την απευθείας διαπραγμάτευση και όχι κάποιες άλλες;
  • Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με απ’ ευθείας πρόσκληση και όχι με δημοσίευση προκήρυξης και τριήμερη ανάρτηση στη διαύγεια όπως πρότεινε η αντιπολίτευση ώστε να δοθεί η δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής εταιρειών στη διαπραγμάτευση;
  • Τι μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να επαναληφθεί εκ νέου ο διαγωνισμός για να έχουμε το καλύτερο προϊόν για τους πολίτες της Αττικής, στην πιο συμφέρουσα τιμή;
  • Πώς προτίθεται να διασφαλίσει ότι θα επιλέγεται κάθε φορά η διαδικασία που θα εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και για την υγεία των πολιτών αλλά και για την ορθολογική διαχείριση από την Περιφέρεια Αττικής ώστε να αποφευχθούν αλόγιστες δαπάνες;
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα