Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

Εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών: Ποιες είναι οι σκέψεις Επιτροπής και ειδικών

Νωρίς να συζητάμε για τους εμβολιασμούς των παιδιών τόνισε ότι είναι ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Ειδικών μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε ο καθηγητής για τους εμβολιασμούς σε ανήλικους άνω των 12 ετών  θα γίνει και αυτό αλλά σιγά σιγά. Ας ολοκληρωθεί (ο εμβολιασμός) στους ενήλικες και βλέπουμε», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει φόβος για το εμβόλιο.

- Διαφήμιση -

Από την πλευρά του ο  Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στο OPEN τόνισε ότι ο μη εμβολιασμός συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων θα φέρει το ζήτημα των παιδιών στην επιφάνεια, ενώ αν εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι δεν χρειάζεται να μπούμε σε τέτοια συζήτηση.

«Είναι μια συζήτηση που μας δυσκολεύει. Και αν εμβολιαστούν οι μεγαλύτερες ηλικίες όπου παρατηρείται ένα ποσοστό 35% το οποίο δεν προσήλθε ο εμβολιασμός των παιδιών θα τεθεί σε άλλη βάση. Αν πιάσουμε το ποσοστό ανοσίας που θέλουμε δεν θα χρειαστεί να ανοίξει η συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών» πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σχολιάζοντας το ζήτημα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σστο OPEN τόνισε ότι προηγείται αυτή την στιγμή ο εμβολιασμός των ενηλίκων και μετά θα ρθει η σειρά των παιδιών.

Ποιοι παράγοντες θα συνεκτιμηθούν για τον εμβολιασμό παιδιών 12 – 15 ετών

Στις οδηγίες για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Στα μέσα Μαΐου το CDC διατύπωσε τη σύσταση εμβολιασμών μικρών παιδιών, ενώ ο ΕΜΑ έχει δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA για τα παιδιά 12 -15 ετών. Στις μελέτες που έγιναν κανένα παιδί δεν ανέπτυξε νόσο και η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%. Καταγράφηκαν συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ο αριθμός των ατόμων της δοκιμής δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το συμπέρασμα ήταν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα. Η έγκριση του ΕΜΑ σηματοδοτεί ότι κάθε χώρα μπορεί να υιοθετεί μια δική της πολιτική εμβολιασμού. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν αφορούν στη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες που συμμετέχουν τα παιδιά, την ασφάλεια και την αποδοχή από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει.

Η κα. Θεοδωρίδου δεν απέκλεισε η πρόταση που θα γίνει να αφορά σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα που ενδεχομένως διατρέχουν κίνδυνο εφόσον νοσήσουν. Ο ΕΜΑ σημειώνει ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων και πως για τα παιδιά δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα