Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: Νοκ άουτ χιλιάδες υγειονομικοί

Χιλιάδες υγειονομικοί βρίσκονται εκτός συστήματος Υγείας, την ώρα που τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ασφυκτιούν και οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 κυμαίνονται στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας.

Ο επταήμερος κινούμενος μέσος όρος ανέρχεται στις 570, ενώ ήδη οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στη χώρα μας υπερβαίνουν τις 5.000, αυξημένοι κατά περίπου 700, σε σχέση με μία εβδομάδα πριν.

- Διαφήμιση -

Παρότι ο αριθμός των εργαζομένων στο ΕΣΥ που βρίσκονται εκτός συστήματος λόγω μόλυνσης με τον Sars-Cov-2 είναι δυναμικός, υπολογίζεται χονδρικά στις 2.500. Είναι ενδεικτικό ότι, αυτή τη στιγμή, μόνο στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης απουσιάζουν λόγω νόσησης 80 εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται ότι οι επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με λοίμωξη από το νέο κορονοϊό, προβλέπουν απομόνωση πέντε ημερών και επιστροφή στην εργασία, με ή χωρίς αρνητικό test εάν οι εργαζόμενοι είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εκτός εργασίας λόγω νόσησης με Covid-19 βρίσκεται περίπου το 2,5% των εργαζομένων στο σύστημα, ένα ποσοστό το οποίο «προς το παρόν δεν φαίνεται να επηρεάζει τη λειτουργία κρίσιμων κλινικών και τμημάτων». Το υπουργείο Υγείας, διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί καθημερινά την κατάσταση και παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, ωστόσο, ειδικοί αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται οι κανόνες να τροποποιηθούν εάν οι περιστάσεις το απαιτήσουν. Σημειώνεται ότι, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, μέχρι στιγμής δεν έχει κορυφωθεί το 5ο πανδημικό κύμα, κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα δεδομένα το επόμενο διάστημα.

Ζητούνται γιατροί για τους εμβολιασμούς

Την ίδια στιγμή, αύξηση των αναγκών στην εμβολιαστική εκστρατεία έχει προκαλέσει το μέτρο της υποχρεωτικότητας σε πολίτες άνω των 60 ετών αλλά και το «άνοιγμα» των παιδιατρικών εμβολιασμών, εν μέσω της επέλασης της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον. Το υπουργείο Υγείας αναζητά ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενισχύσει την εμβολιαστική προσπάθεια και να οχυρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η χώρα απέναντι στην επιδημία κορονοϊού. Η μεγάλη έλλειψη φαίνεται να εντοπίζεται στα προγράμματα των παιδιατρικών εμβολιασμών και των εμβολιασμών κατ’ οίκον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριος Θεμιστοκλέους, τη Δευτέρα, στις ηλικίες 5 έως 11, έχουν ήδη εμβολιαστεί περισσότερα από 37.000 παιδιά και άλλες 73.000 παιδιά έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους. «Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλη τη χώρα και στις περιοχές που παρατηρήσαμε να κλείνονται τα ραντεβού, άνοιξαν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα. Την Παρασκευή 12 έως 40 χιλιάδες επιπλέον ραντεβού και τις επόμενες ημέρες θα δοθούν περισσότερα ραντεβού, κυρίως στην Αττική που εμφανίζεται να έχει περιορισμένο αριθμό ραντεβού», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους και απεύθυνε έκκληση στους ιδιώτες παιδιάτρους να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια.

«Κάνω ακόμα μία φορά έκκληση στους ιδιώτες παιδίατρους να συμβάλουν στον εμβολιασμό αυτό. Για τους παιδίατρους που συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών, των ηλικιών 12- 17 θα μπορούν αύριο να κάνουν αίτηση και να λαμβάνουν εμβόλια και των ηλικιών 5-11, ώστε να μπορούν να διενεργούν εμβολιασμούς και με τους δύο τύπους εμβολίων», σημείωσε. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στο μέτρο της επίταξης εντάσσονται πλέον και παιδίατροι, προκειμένου να στελεχωθούν τα παιδιατρικά εμβολιαστικά κέντρα. Από την οικειοθελή συμμετοχή φέρεται να αποτρέπει τους ιδιώτες παιδιάτρους το γεγονός ότι μειώθηκε η αμοιβή από τα 20 ευρώ που ήταν για τους εμβολιασμούς στο ιατρείο, στα 10 ευρώ.

«Κενά» στον κατ’ οίκον εμβολιασμό

Ελλείψεις φαίνεται ότι παρουσιάζει και το πρόγραμμα των τον κατ’ οίκον εμβολιασμών, με τον ο Μάριο Θεμιστοκλέους, να ζητά από τους ιδιώτες γιατρούς τη συνδρομή τους, για τον επόμενο μήνα. «Χρειαζόμαστε βοήθεια στον κατ’ οίκον εμβολιασμό. Υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο είναι αρκετά απλοποιημένο και με τις παρατηρήσεις όσων ήδη συμμετέχουν θα απλοποιηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, κατά το δυνατό, με βάση τη φύση των εμβολίων», δήλωσε πρόσφατα. Ο γ.γ. ΠΦΥ τόνισε ότι «δίνεται μία πολύ καλή αμοιβή που δεν έχει ξαναδοθεί από το υπουργείο Υγείας», αλλά «κυρίως λόγω των πάρα πολλών χιλιάδων εμβολιασμών που διενεργούνται στα εμβολιαστικά κέντρα και λόγω του μέτρου της υποχρεωτικότητας, έχει δημιουργηθεί ένα κενό που καθιστά αναγκαία τη βοήθεια των ιδιωτών για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον».

- Διαφήμιση -

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader, σημαντικό αντικίνητρο για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στο πρόγραμμα είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων σε όσους ήδη συμμετέχουν. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 76.900 αιτήσεις για κατ’ οίκον εμβολιασμό και έχουν ήδη διενεργηθεί οι εμβολιασμοί 55.000 πολιτών στα σπίτια τους.

Πηγή: Reader.gr

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα