Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μήπως αν δεν τηρούμε το οκτάωρο, τα αποτελέσματα για την υγεία μας θα είναι τρομακτικά;

Οι 40 ώρες δουλειάς την εβδομάδα είναι – θεωρητικά – το όριο εργασίας, με πέντε οκτάωρα και ελεύθερο Σαββατοκύριακο.

Όπως όλοι ξέρουμε, όμως, αυτός ο κανόνας δεν τηρείται πάντα με αυστηρότητα. Υπάρχουν άτομα που μπορεί να δουλεύουν μέχρι και δώδεκα ώρες, και μια νέα μελέτη στο American Journal of Industrial Medicine δείχνει ότι οι τακτικές υπερωρίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία…

Αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας

- Διαφήμιση -

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως αν εργαζόμαστε από 61 μέχρι 70 ώρες την εβδομάδα, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου της καρδιάς αυξάνεται κατά 42%. Αν, πάλι, οι εργατοώρες αυξηθούν στις 71 με 80, η αύξηση του κινδύνου φτάνει στο 63%. Γνωρίζουμε ότι η καρδιοπάθεια είναι ο #1 λόγος για θανάτους παγκοσμίως, συνεπώς αυτά τα ευρήματα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια διαφορετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, έδειξε ότι οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά υπερωρίες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με όσους δουλεύουν οκτάωρο. Επίσης, οι υπερωρίες αποδεδειγμένα δεν αυξάνουν την παραγωγικότητα, καθώς η κούραση μειώνει τις δυνάμεις και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων. Αναφορικά, στην Ευρώπη, τα πιο υψηλά ποσοστά παραγωγικότητας τα έχει η Γερμανία, όμως η μέση εργατοεβδομάδα δεν ξεπερνά τις 35,6 ώρες.

Άλλα προβλήματα στην υγεία

Εκτός από την υγεία της καρδιάς μας, οι υπερωρίες μπορούν να μας επηρεάσουν και σε άλλα επίπεδα. Αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο αν ο εργαζόμενος είναι σε γενικές γραμμές όχι-και-τόσο ικανοποιημένος από την δουλειά του. Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για:

*Προβλήματα με τον ύπνο

*Χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και η χρόνια πνευμονοπάθεια

*Κακές διατροφικές συνήθειες, λόγω περίεργου ωραρίου και πόσο εύκολα διαθέσιμα είναι τα περισσότερα junk food

- Διαφήμιση -

*Προβλήματα ψυχολογικής φύσης, όπως κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.

Προσπαθήστε να κοιμάστε περισσότερες ώρες το βράδυ, ώστε να έχετε περισσότερη ενέργεια κατά την υπόλοιπη μέρα. Αρχίστε να οργανώνετε όλα τα tasks που έχετε να κάνετε μέσα στην ημέρα, ώστε να καταφέρετε να βγάζετε την δουλειά πιο γρήγορα. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η επαγγελματική σας ζωή δεν είναι αποκομμένη από την προσωπική σας ζωή· ναι, είναι ωραίο να λέμε πως πρέπει να αφήνουμε το στρες της δουλειάς στο γραφείο όταν φεύγουμε, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο να το κάνουμε. Συνεπώς, το να βελτιώσετε τις συνθήκες εργασίας σας αποτελεί προτεραιότητα.

Πηγή: Iatronet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα