Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, 2021

Καλάβρυτα 1943: Στη μεγάλη οθόνη το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Η ταινία Καλάβρυτα 1943, με τον Μαξ φον Σίντοφ στον τελευταίο του κινηματογραφικό ρόλο, έρχεται στους κινηματογράφους το φθινόπωρο και βγήκε στη δημοσιότητα το trailer.

Η κινηματογραφική πρεμιέρα της ταινίας έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο, ωστόσο ο Σουηδός πρωταγωνιστής Μαξ φον Σίντοφ -τον οποίο έχουμε δει σε εμβληματικές ταινίες, όπως Η Έβδομη Σφραγίδα, Ο Εξορκιστής, Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά και Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει- πέθανε την περασμένη άνοιξη σε ηλικία 90 ετών.

- Διαφήμιση -

Στην ταινία Καλάβρυτα 1943 ο αξέχαστος ηθοποιός ταινία υποδύεται τον Νικόλα Ανδρέου, έναν ηλικιωμένο επιζώντα της σφαγής των Καλαβρύτων.

Το φιλμ αφορά στη Σφαγή των Καλαβρύτων συμμετέχει ένα λαμπερό καστ από ξένους και Έλληνες ηθοποιούς.

Η υπόθεση

Η Καρολάιν Μάρτιν, δικηγόρος και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον της ελληνικής αξίωσης για πολεμικές αποζημιώσεις για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, επισκέπτεται την Ελλάδα και συναντά τον Νικόλα Ανδρέου, έναν από τους τελευταίους εν ζωή επιζήσαντες της Σφαγής των Καλαβρύτων του 1943.

Όσο ο Νικόλας εξιστορεί τα γεγονότα του παρελθόντος, οι δυο τους θα αντιπαρατεθούν με τις προσωπικές τους προκαταλήψεις και πεποιθήσεις σε μια επίπονη αναμέτρηση που θα τους φέρει πιο κοντά. Το καθαρτήριο αυτό ταξίδι μέσα από ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας θα καταλήξει στην αναγνώριση μιας αμοιβαίας ανάγκης: την αναζήτηση της ελπίδας.

- Διαφήμιση -

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Max Von Sydow, Astrid Roos, Δανάη Σκιάδη, Νικόλας Παπαγιάννης, Martin Laer, Alice Krige, Tomas Arana, Γιώργος Βογιατζής, Μάξιμος Λιβιεράτος, Τάσος Καρλής υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νικόλα Δημητρόπουλου.

Η ταινία Καλάβρυτα 1943 είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Σφαγής των Καλαβρύτων

Ως αντίποινα για την καταστροφή τμήματος του 749 Συντάγματος Ορεινών Κυνηγών που διενεργούσε αντιανταρτικές επιχειρήσεις κατά του ΕΛΑΣ στην ευρύτερη ορεινή περιοχή των Καλαβρύτων τον Οκτώβριο και της εκτέλεσης των αιχμαλώτων Γερμανών, η 117η Ορεινή Μεραρχία εκτελεί την «επιχείρηση Καλάβρυτα» (Untermehmen Kalawrita), μια επιχείρηση γενικών αντιποίνων για την τρομοκράτηση και τον παραδειγματισμό του πληθυσμού.

Από τις 5 μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, οι Γερμανοί καταστρέφουν συστηματικά τα γύρω των Καλαβρύτων χωριά ενώ στις 13 του μηνός εκκενώνουν την πόλη και διαχωρίζουν τα γυναικόπαιδα από τους άνδρες 14-65 ετών, τους οποίους οδηγούν στην περιοχή Ράχη του Καππή και τους εκτελούν δια πολυβολισμού.

Συνολικά, πάνω από 1,100 αθώοι κάτοικοι από την πόλη των Καλαβρύτων και τα γύρω χωριά εκτελέστηκαν από τις 4 ως τις 15 Δεκεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή και τα σπίτια δυναμιτίστηκαν ή κάηκαν. Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου στον ελληνικό χώρο κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα