ΗΠΑ: Εύσημα και συστάσεις στην Ελλάδα για την τρομοκρατία

-

Θετικές αναφορές στην Ελλάδα περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία σε διεθνές επίπεδο. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για σειρά επιτυχιών και καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο υπογραμμίζει την ενόχληση των ΗΠΑ για το θέμα του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη καταγράφεται η στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής πληροφοριών και εκπαίδευσης.

Κάνοντας αναφορά στις προκλήσεις που παρουσιάζονται στον τομέα της ασφάλειας από τη προσφυγική κρίση, η έκθεση αναφέρει πως «η Ελλάδα συνεργάστηκε με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) για να βελτιώσει τον έλεγχο των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα. Προσωπικό της Ελληνικής Εθνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής συμμετείχε στην εκπαίδευση που διεξήχθη τον Μάιο από το DHS σχετικά με τον έλεγχο των συνόρων, τις απαγορεύσεις και τις έρευνες. Το FBI εκπαίδευσε αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιτρομοκρατική ανάλυση, τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο».

Ειδικότερα για τη χώρα μας, η έκθεση επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε το 2017 ένας συνεργάσιμος εταίρος στη προσπάθεια για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως αυξήθηκε η ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του Προγράμματος

Απαλλαγής από Βίζα (U.S. Visa Waiver Program) και μιας σειράς άλλων διακρατικών συμφωνιών.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και πως η χώρα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της για την εφαρμογή διεθνών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται άμεσα με τη τρομοκρατία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν σειρά επιτυχιών στον εντοπισμό και τη σύλληψη σημαντικών τρομοκρατών, όπως επισημαίνει την παροχή 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, προσθέτοντας ότι πραγματοποιήθηκε παρά τις αντιρρήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά τις τρομοκρατικές ενέργειες, η έκθεση απαριθμεί ορισμένες «μικρής κλίμακας επιθέσεις», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις και είχαν ως βασικό στόχο κυβερνητικά κτήρια και αξιωματούχους καθώς και Ευρωπαίους πιστωτές.

Ως αχίλλειος πτέρνα στις επιδόσεις της χώρας μας χαρακτηρίζεται η απουσία σύγχρονων προδιαγραφών στις ελληνικές ταυτότητες, καθώς αυτό τις καθιστά ευάλωτες σε πλαστογραφία. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνεται πως οι ελληνικές αρχές θέσπισαν το 2015 ένα σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των μητρώων και πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εκσυγχρονίσει τις ταυτότητες με βιομετρικά δεδομένα.

Μειώθηκαν οι επιθέσεις – Παραμένει απειλή το Ισλαμικό Κράτος

Σε διεθνές επίπεδο η έκθεση καταγράφει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις μειώθηκαν κατά 23% το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκε από αυτές τις επιθέσεις κατέγραψε πτώση 27%.

Ωστόσο το Ισλαμικό Κράτος, η αλ Κάιντα και οι συμμαχικές τους οργανώσεις έχουν επιδείξει αντοχή, αποφασιστικότητα και προσαρμοστικότητα στην αυξανόμενη αντιτρομοκρατική πίεση στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, την Υεμένη και αλλού.

Οι ΗΠΑ σημειώνουν ότι ο τομέας της τρομοκρατίας έγινε ακόμη πιο σύνθετος μέσα στο 2017, ενώ συνεχίζουν να θεωρούν το Ιράν ως τον μεγαλύτερο κρατικό χρηματοδότη τρομοκρατίας στον πλανήτη. Στον σχετικό κατάλογο των χωρών αυτών συνεχίζει να βρίσκεται η Βόρεια Κορέα η Συρία και Σουδάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here