Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Αλέξης Τσίπρας: «Κλεφτοδέντρα υπάρχουν σίγουρα»

Για την ακρίβεια στην ενέργεια και την αισχροκέρδεια μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Γιώργο Παπαδάκη, εξαπολύοντας επίθεση στην Κυβέρνηση για την ανύπαρκτη, όπως είπε, στήριξή της στην κοινωνία.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα έκανε κι ένα λογοπαίγνιο, χρησιμοποιώντας μια «αγαπημένη» λέξη του Μαξίμου: «Δεν ξέρω αν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά κλεφτοδέντρα υπάρχουν σίγουρα. Είμαι βέβαιος», είπε στο παρουσιαστή του ΑΝΤ1, ο οποίος γελούσε.

- Διαφήμιση -

«Έχουν πολλαπλασιαστεί οι διευθυντές στην Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και απολαμβάνουν μεγάλων αποδοχών», σχολίασε ο κ.Τσίπρας κάνοντας λόγο για golden boys, όπως και στον ΔΕΔΔΗΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι δημόσιες επιχειρήσεις λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια … Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ παίρνει 360.000 ευρώ τον χρόνο, διπλάσιο μισθό από τον Πρωθυπουργό».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την κατάσταση στη ΔΕΗ και τα όσα συνέβησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: «Η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας, γιατί έτσι φτιάχτηκε, με ιδιωτικά κριτήρια Στην ΔΕΗ, επί 4,5 χρόνια μνημονίου, δεν αυξήθηκε το τιμολόγιο των καταναλωτών ούτε ένα ευρώ», κατηγορώντας την Κυβέρνηση για την επίσπευση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και κάνοντας λόγο για «λαθεμένη, εγκληματική στρατηγική του κ. Μητσοτάκη».

«Το 2019 μειώσαμε τον ΦΠΑ στην Ενέργεια. Είδατε εσείς να περνάει στον καταναλωτή; Δεν το είδατε. Ο κ. Χατζηδάκης το πέρασε στα τιμολόγια και μετά έγινε το χρηματιστήριο Ενέργειας, ένας μηχανισμός που εξ αντικειμένου ρίχνει όλα τα βάρη στον καταναλωτή και ο παραγωγός – πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει κανένα κόστος. Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν να αρθεί αυτό. Αν ήμουν εγώ σε αυτήν την Σύνοδο Κορυφής και είχα προαναγγείλει κάτι και αν κέρδιζαν κάτι η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα έφευγα από την Σύνοδο Κορυφής με το κεφάλι σκυμμένο για να γυρίσω πίσω. Το είδατε εσείς αυτό;», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συμπλήρωσε:

«Η ακρίβεια σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε τρομακτική αύξηση στο κόστος της ενέργειας, για την οποία σε έναν μεγάλο βαθμό οφείλεται η Κυβέρνηση και πρέπει να πάρει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, όπως το πλαφόν στην χονδρική και η ουσιαστική στήριξη των εισοδημάτων. Εμείς δεν είχαμε μειώσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα, διότι είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Τώρα έχουμε ενεργειακή κρίση, η βενζίνη έχει πάει στα 2,10 ευρώ ανά λίτρο. Καταλαβαίνετε την διαφορά;. 

- Διαφήμιση -

Το συνολικό έσοδο από τον ΕΦΚ στα καύσιμα, φέρνει στα δημόσια ταμεία 1,5 δις ευρώ. Αν είχαμε αναστολή στον ΕΦΚ, τα δημόσια ταμεία θα έχαναν 1,5 δις ευρώ, αλλά ο καταναλωτής θα κέρδιζε 25 ευρώ σε κάθε γέμισμα ρεζερβουάρ και για κάθε 1000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης θα είχε όφελος ο καταναλωτής 300 ευρώ. Πάρτε αυτό το 1,4 δις από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και δώστε το για την μείωση του ΕΦΚ καυσίμων για να μειωθεί στο ελάχιστο όριο που επιτρέπει η ΕΕ … Τα δημόσια ταμεία έχουν βγάλει 500 εκατομμύρια ευρώ από τον ΦΠΑ, λόγω των αυξημένων τιμών. Γιατί δεν τα ρίχνει αυτά η Κυβέρνηση για να στηρίξει τον κόσμο;».

Πηγή: Newsbreak.gr

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα