Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έντονη αντίδραση για το βαρύτατο ατόπημά του

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική προκάλεσαν τα μαθήματα συνταγματικού δικαίου του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος επιχείρησε με αυτόν τον τρόπο να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την επέκτασή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικαλέστηκε την παράγραφο 4 του άρθρου 25 το οποίο αναφέρει ότι: «Tο κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης».

- Διαφήμιση -

«Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας, το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας, θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο» σημείωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αρνείται επανειλημμένως να αναλάβει τις εγκληματικές ευθύνες του για την κατάσταση που έχει βρεθεί πλέον η χώρα.

Εμφανίστηκε για άλλη μια φορά για να διχάσει τον ελληνικό λαό, και όχι για να τον ενώσει στην κοινή προσπάθεια. Μάλιστα διέπραξε το βαρύτατο ατόπημα να επικαλεστεί το Σύνταγμα για να δικαιολογήσει τον διχασμό που προκαλεί».

«Το Σύνταγμα, όμως», συνεχίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, «ενώνει και δεν διχάζει. Ο μόνος που διχάζει είναι ο ίδιος και η κυβέρνησή του.

Βεβαίως και το κράτος δικαιούται να αξιώνει από τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Κι αυτό ακριβώς είναι το νόημα για την καθολικότητα του εμβολιασμού.

Όμως το Σύνταγμα λέει επίσης ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Και ότι οι περιορισμοί των δικαιωμάτων οφείλουν να τηρούν την αρχή της αναλογικότητας».

- Διαφήμιση -

«Ας ανοίξει το Σύνταγμα ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θα κουραστεί να το βρει, είναι στο ίδιο άρθρο με τη διάταξη που επικαλέστηκε, στην παράγραφο 1 του άρθρου 25.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι στο Συνταγματικό Δίκαιο θα έγραφε κάτω από την βάση. Ευτυχώς για αυτόν όμως δεν χρειάστηκε ποτέ να περάσει από το δημόσιο πανεπιστήμιο» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα