Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Μύκονος: Οργισμένος ο δήμαρχος – “Πάρτε πίσω την απόφαση”

Τα νέα ειδικά και έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα, Σάββατο 17 Ιουλίου, σχολίασε ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Κουκάς.

Με μια μακροσκελή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο δήμαρχος της Μυκόνου χαρακτήρισε “άδικη” τη συγκεκριμένη απόφασή και ζήτησε από την Πολιτεία να αναθεωρήσει, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, οι επισκέπτες θα προτιμήσουν να επισκεφθούν άλλα νησιά, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερα προβλήματα.

- Διαφήμιση -

Η ανάρτησή του:

Από την πρώτη στιγμή της έναρξης της πανδημίας δηλώσαμε ότι βασική προτεραιότητα όλων είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και αυτό το υπηρετήσαμε με συνέπεια και σοβαρότητα.

Συνεργαστήκαμε πάντοτε με όλες τις αρμόδιες Αρχές, βοηθήσαμε στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στηρίξαμε έμπρακτα το Κέντρο Υγείας, προμηθεύσαμε με τα απαραίτητα μέσα προστασίας όσους είχαν ανάγκη.

Μετά την έναρξη του προγράμματος Εμβολιασμού ενημερώσαμε τους πολίτες για τα οφέλη και τη σημασία του εμβολιασμού με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε από τα νησιά με τα υψηλότερα ποσοστά του εμβολιασμού στην Ελλάδα στον ντόπιο πληθυσμό.

Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της τουριστικής κίνησης είχε δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της τουριστικής περιόδου πάντα σε συνδυασμό με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων.

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως των νεότερων ηλικιών, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μια σειρά άλλων παραμέτρων, όπως πχ ότι πολλά τεστ στο νησί μας γίνονται σε επισκέπτες που δεν έμεναν στη Μύκονο, αλλά χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο Μυκόνου για την επιστροφή τους.

- Διαφήμιση -

Μόλις χθες μετά από ενάμιση χρόνο που το ζητάμε καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτυ με αντίτιμο. Σε κάθε περίπτωση η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαιος διεθνής τουριστικός προορισμός είναι μια άστοχη ενέργεια η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η Πολιτεία είχε φροντίσει να δημιουργήσει για πρώτη φορά Αστυνομική Υποδιεύθυνση υπήρχαν και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του νόμου για όσους δεν τα σέβονται.

Νομίζω ότι η Πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει την άδικη αυτή απόφαση και να μην είναι οι Μυκονιάτες και οι επισκέπτες μας οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα, που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν το βράδυ και η Μύκονος το μόνο νησί που δεν θα ακούγεται μουσική. Γιατί εάν δεν θα τα αναθεωρήσει το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας..

Η Δημοτική μας αρχή λειτούργησε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιμία και πάντα με σεβασμό στην εθνική προσπάθεια και στους νόμους του κράτους. Εδώ όμως υπάρχει και αστοχία και αδικία. Ένα λάθος που δεν οδηγεί πουθενά. Και πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

Ζητούμενο η εφαρμογή των μέτρων

H οργή των Μυκονιατών, όπως και να έχει, είναι πολύ μεγάλη αφού το νησί βρίσκεται στο μέσο της τουριστικής περιόδου με το 90% των προγραμματισμένων αφίξεων να έχει ήδη συντελεστεί.

- Διαφήμιση -

Καλά πληροφορημένη πηγή έλεγε στο NEWS24/7 ότι “αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται μόνο με τα ΜΑΤ” ενώ είναι σαφές ότι στο νησί υπάρχει η αίσθηση ότι η εφαρμογή των μέτρων θα παραμείνει ζητούμενο και δεν θα γίνει ποτέ δεδομένο.

Ως προς το ξενοδοχείο καραντίνας, αυτό έχει γεμίσει εδώ και δύο ημέρες και το Υπουργείο Τουρισμού είναι άδειο. Θεωρείται όμως απίθανο να βρεθεί καθώς η πληρότητα στο νησί είναι πολύ μεγάλη (παρά τη διασπορά) και δεν υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές.

Στο Υπουργείο είχε προταθεί σε ανύποπτο χρόνο το μοντέλο του δωματίου καραντίνας σε κάθε ξενοδοχείο αλλά η πρόταση αυτή δεν έγινε τελικά αποδεκτή.

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα