Παρασκευή, 23 Ιουλίου, 2021

Χωρίς εργασιακά δικαιώματα η «Ελλάδα 2.0» που οραματίζεται ο Μητσοτάκης

Έτοιμη να ισοπεδώσει ό,τι απέμεινε από το Εργασιακό Δίκαιο την περίοδο των μνημονίων εμφανίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με μία ακόμα διαρροή του νομοσχεδίου που ετοιμάζει εδώ και μήνες η κυβέρνηση να παρουσιάζει εικόνα δυστοπίας για εργαζόμενους/ες.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», μεταξύ άλλων προβλέπεται:

 • Η κατάργηση του 8ώρου, μέσω της πληρωμής των υπερωριών σε «λιγότερες ώρες εργασίας» σε επόμενο χρονικό διάστημα
 • Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας στην τηλεργασία,
 • Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις,
 • Απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας
 • Εξίσωση και αύξηση υπερωριών έως και 150 τον χρόνο σε υπηρεσίες και βιομηχανία περισσότερες υπερωρίες
 • Μητρώα μελών στα συνδικάτα,
 • Με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες οι αποφάσεις για απεργίες
- Διαφήμιση -

Οι αλλαγές αυτές φαίνεται ότι εντάσσονται στη «ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία μας» όπως υποστήριξε πολύ πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης» που ονομάζεται «Ελλάδα 2.0».

Τον Σεπτέμβριο, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός είχε αναφερθεί για πρώτη φορά σε ένα νομοσχέδιο στα Εργασιακά για το οποίο «θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου»», υποστηρίζοντας επίσης ότι ««τα εργασιακά έχουνε και μία εικόνα ταμπού».

«Αιτία πολέμου το νομοσχέδιο, μέτρα κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων»

Το δημοσίευμα του «Βήματος» με τις αλλαγές προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ, αλλά και φορείς όπως η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.) και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Ως αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά αυτών, χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας για τα εργασιακά. «Η κατάργηση του 8ωρου, η θέσπιση του 10ωρου μετά το 1920 που είχε καταργηθεί, η σύνδεση του ωραρίου και της σχέσης εργασίας με την παραγωγικότητα κάθε επιχείρησης ή κλάδου, η πλήρης απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η απογείωση των υπερωριών έως και 150 ώρες, αποτελούν μέτρα – κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων» προσθέτει.

«Επιπλέον, νομοθετείται η παρέμβαση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων -για πρώτη φορά μετά το 1982 που ψηφίστηκε ο συνδικαλιστικός νόμος- και επιχειρείται κατ’ εντολή του κεφαλαίου να ολοκληρωθεί το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών δεν αποτελεί εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των συνδικάτων, αλλά ένα ακόμα μέσο παρέμβασης του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία τους και την δράση τους. Η μεγάλη εργοδοσία θέλει δεμένα τα χέρια των εργαζομένων για να επιβάλει τους όρους της χωρίς εμπόδια. Η ανάγκη “ρύθμισης της τηλεργασίας” αποτελεί το πρόσχημα για τη γενίκευσή της, με όρους που τσακίζουν τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής, οικογενειακής ζωής.  Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη, αν νομίζει ότι θα αξιοποιήσει για μια ακόμη φορά την πανδημία, για να περάσει τα άθλια σχέδιά της. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγουν στο προσκήνιο του αγώνα και να μην επιτρέψουν να περάσει αυτό το έκτρωμα, που αποτελεί την ανατροπή του αιώνα» σημιεώνει επίσης το ΚΚΕ.

«Το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας ότι «το σχέδιο Ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές».

«Σκληρές ανατροπές που δεν έχουν προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη»

- Διαφήμιση -

«Ο κ.Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλει δέσμη σκληρών ανατροπών στο Εργατικό Δίκαιο, που δεν έχουν προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη», επισημαίνει η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.) «Η δέσμη αυτή των αντεργατικών ρυθμίσεων που εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας συνιστούν ένα νέο και σκληρό Μνημόνιο. Αυτές τις ρυθμίσεις-ανατροπές προωθούσαν ανέκαθεν οι ακραίοι της τρόικας, κυρίως κατά την περίοδο των δύο πρώτων Μνημονίων» συνεχίζει, ενώ τονίζει πως «είναι βέβαιο ότι το νέο εργασιακό Μνημόνιο:

 • θα γενικεύσει την εργασιακή φτώχεια και θα πολλαπλασιάσει τους “φτωχούς εργαζομένους” (“working poors”),
 • δεν εξασφαλίζει την πολυπόθητη ανάπτυξη,
 • θα διώξει νέους επιστήμονες στο εξωτερικό (νέο “brain drain”)
 • θα στερήσει πολύτιμους πόρους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία»

«Η εργοδοσία είναι έτοιμη για τη μεγάλη σφαγή»

Ενώ για μεροληπτική στάση υπέρ των εργοδοτών κατηγορεί την κυβέρνηση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και εξαπολύει επίθεση κατά του υπουργού Εργασίας, τον οποίο εγκαλεί για προσπάθεια κατάργησης του οκταώρου.

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα