Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης κάνει πως δεν καταλαβαίνει

Η κυβέρνηση έχει πραγματικά πιεστεί στο ζήτημα της τηλεκάρτισης και για αυτό το λόγο ο Α. Γεωργιάδης προσπαθεί να αλλάξει τη συζήτηση.

Το ερώτημα παραμένει: ήταν απαραίτητο το πρόγραμμα κατάρτισης;

- Διαφήμιση -

Ξεκάθαρα όχι! Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε την κατάρτιση. Δεύτερο πρόβλημα, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης είναι ο ορισμός της απάτης. Προσβάλει χιλιάδες ανθρώπους που καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα για το πως ανοίγει και κλείνει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Μπορούσε να δώσει η κυβέρνηση τα 800 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες;

Μπορούσε και επέλεξε να μην το κάνει. Ακόμα χειρότερα, επέλεξε να τους δώσει 600 ευρώ, για να δώσει 80 εκατομμύρια στα κέντρα κατάρτισης. Την στιγμή μάλιστα, που για τους μακροχρόνια ανέργους δίνουν μόνο 60 εκατομμύρια.

Είναι το θέμα μας το voucher;

Το voucher είναι ένα εργαλείο υλοποίησης πολιτικών κατάρτισης. Το αν είναι απαραίτητη ή όχι αυτή η κατάρτιση, αν έχει σχεδιαστεί σοβαρά το εκπαιδευτικό υλικό και αν τα κέντρα που το υλοποιούν τηρούν κάποιες ποιοτικές προϋποθέσεις είναι άλλο ζήτημα.

Είναι το βασικό μας πρόβλημα για την ανεργία η κατάρτιση;

- Διαφήμιση -

Η ΝΔ σε συνεργασία με τον ΣΕΒ από την πρώτη στιγμή της κρίσης ισχυρίζονται ότι για την ανεργία φταίνε οι άνεργοι που δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες. Για αυτό φρόντισαν να δημιουργηθούν παντού, χωρίς κανόνες και σχέδιο, κέντρα κατάρτισης που κατέληξαν σε έναν βασικό μηχανισμό κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων.

Η βασική μας διαφορά:

Η βασική μας διαφορά είναι ότι ρίξαμε βάρος σε διαφορετικές πολιτικές, όπως το πρόγραμμα για την απασχόληση 5.500 νέων επιστημόνων. Πρόγραμμα ουσιαστικής απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, με μεγάλο κοινωνικό όφελος και κανονικές μισθολογικές απολαβές. Πρόγραμμα που κατανοεί ότι το πρόβλημα στην ελληνική αγορά εργασίας, μέσα στην κρίση, δεν ήταν στο σκέλος της προσφοράς αλλά της ζήτησης. Πρόγραμμα που αντί να ανανεώσει η ΝΔ κατήργησε. Ακόμα και στην κατάρτιση όμως, φροντίσαμε τα μειωμένα προγράμματα που υλοποιήθηκαν να τηρούν μια σειρά από ποιοτικές προϋποθέσεις, όπως ο αριθμός εργαζομένων σε κάθε κέντρο κατάρτισης και η ύπαρξη επιστημονικού υπεύθυνου. Τέλος, φροντίσαμε η πλειοψηφία των πόρων να πηγαίνει στους ανέργους και όχι 70/30 υπέρ των ΚΕΚ όπως σχεδίαζε η ΝΔ.

Κύριε Γεωργιάδη, δυστυχώς για εσάς, τίποτα δεν μπορεί να κρύψει την ντροπή της τηλεκατάρτισης σας.

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα