Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

Βαρουφάκης: «Σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα» – «Επιτέλους ήρθε η ώρα η Μέρκελ να πάρει αποφάσεις»

Είναι ίσως από τους λίγους Έλληνες που παραμένει αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μίλησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και τα όσα είπε για την διαπραγμάτευση αλλά και για την στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα είναι πολύ χαρακτηριστικά.

Κατ΄αρχήν είπε: «Σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα, επιτέλους φτάσαμε στη στιγμή της καθαρότητας. Χτες η Ελλάδα είπε ως εδώ και μη παρέκει, τώρα πρέπει να πάρουν οι Ευρωπαίοι αποφάσεις».

- Διαφήμιση -

Και συνέχισε: «Σήμερα είναι μια καλή μέρα γιατί είναι πιο κρυστάλλινα τα πράγματα. Από την αρχή το μήνυμα του Eurogroup ήταν ξεκάθαρο, είτε υπογράφετε το μνημόνιο είτε πηγαίνετε στα βράχια. Εμείς είπαμε πως δεν το πιστεύουμε αυτό και ξεκινάμε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Το κάναμε. Επιτέλους φτάσαμε στο σημείο που η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη των λαών».

Αυτό που είπε στην συνέχεια δείχνει πως η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αμετακίνητη, βέβαια αυτά αλλάζουν από την μια μέρα στην άλλη.

«Εμείς πάντως δεν πρόκειται να υπογράψουμε μία παράταση της κρίσης. Αυτή τη συμφωνία του παίρνουμε την επόμενη δόση και συνεχίζεται επ’ άπειρον η ύφεση, δεν έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό να την υπογράψουμε».
Επέμεινε στο θέμα της πολιτικής λύσης λέγοντας: «Είχαμε μια σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο, Brussels Group, αλλά είχαμε πει πως για να έχουμε λύση, η συζήτηση πρέπει να γίνει σε πολιτικό επίπεδο».

Και συνέχισε: «Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πότε επιτέλους θα μπορέσουν οι εταίροι να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση. Αν εμείς υπογράψουμε το κείμενο που μας έδωσαν, τότε μιλάμε για αποδόμηση της Ευρώπης, σαν αυτή που ποτέ δεν είχαμε στην Ευρώπη».

Εντύπωση προκάλεσαν και όσα είπε στην συνέχεια: «Ουσιαστικά αυτοί μας ζητάνε την αρχή του σπασίματος της ΕΕ, ακόμη κι ο Καραμανλής αν ζούσε θα ήταν έξαλλος. Έχουμε γίνει η Ευρώπη των δανειστών και των δανειζόμενων, όχι των λαών. Η ειλικρίνεια, η ψυχραιμία και η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος θα επικρατήσει. Οποιος παίζει με σενάρια αποδόμησης της Ευρώπης, θα αποδειχθεί υπόλογος στην ευρωπαϊκή ιστορία».

Στο σημείο αυτό ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι τώρα είναι η ώρα της Μέρκελ:

- Διαφήμιση -

«Να το δούμε από τη θετική σκοπιά του, σήμερα είναι μια καλή μέρα, τα πράγματα είναι πιο κρυστάλλινα. Στο επίπεδο που γινόταν η συζήτηση αυτές τις μέρες, κι ενώ εμείς είμαστε ανοιχτοί, δεν μπορούσε να υπάρξει μια πραγματική σύγκλιση. Αν δεν γινόταν μια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, μόνο για τα δημοσιονομικά που ήθελαν αυτοί, δεν μπορεί να προχωρήσει. Επιτέλους φτάσαμε στη στιγμή της καθαρότητας, και στη στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να πάρει αποφάσεις».

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα, ότι δεν μπλοφάρουμε και ότι: «Αυτό που συνέβη χτες ήταν ότι η Ελλάδα είπε ως εδώ και μη παρέκει. Σας προτείναμε λελογισμένες προτάσεις, μεταρρυθμίσεις, αλλά αν συνεχίσετε να επιμένετε ότι πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ, για να αποπληρώνουμε ένα μη βιώσιμο χρέος, εμείς δεν θα πληρώσουμε και αποχωρούμε. Δεν πρόκειται να υπογράψουμε σε μία παράταση της κρίσης. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει μια κυβέρνηση που θα υπογράφει μια κρίση στο διηνεκές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα