Κυριακή, 24 Μαρτίου, 2024

Εύα Καϊλή: Την Κυριακή οι ανακοινώσεις από τους δικαστές του Βελγίου

Από το απόγευμα της Παρασκευής (9/12) η είδηση της εφόδου των βελγικών Αρχών σε γραφεία και σπίτια ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Οι προσαγωγές εργαζομένων και ευρωβουλευτών, ανάμεσά τους και η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, προκάλεσαν «σεισμό» τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Η μεγάλη έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος από το Κατάρ, φαίνεται πως κατέληξε σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία είναι και η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής.

Όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, για την υπόθεση θα τοποθετηθούν επίσημα οι δικαστικές Αρχές του Βελγίου. Αυτό θα συμβεί μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Κυριακής (11/12). Η ενημέρωση δεν θα γίνει με τη μορφή δηλώσεων αλλά με τη μορφή δελτίου Τύπου που θα εκδοθεί επίσημα. Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, σημειώνουν πως οι Αρχές του Βελγίου για να «δέσουν» την υπόθεση χρησιμοποίησαν υπερσύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγουν και τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

- Διαφήμιση -

New York Times: Η κυβέρνηση έδωσε άδεια στην Intellexa για το Predator

Πώς μπορεί να καθαιρεθεί η Εύα Καϊλή

Η κράτηση της Εύας Καϊλή, η οποία δεν έχει μετατραπεί σε σύλληψη καθώς όπως διευκρινίστηκε για να υπάρξει σύλληψη θα έπρεπε να πιαστεί επ’ αυτοφώρω να τελεί αδίκημα για να αρθεί η ασυλία της αυτόματα, δεν έχει οδηγήσει πάντως και στην καθαίρεσή της. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από διαδικασίες που ακολουθούνται από το Ευρωκοινοβούλιο σε αυτές τις περιπτώσεις. Κινητικότητα υπάρχει και ήδη οι Πράσινοι αλλά και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες αναμένεται να προχωρήσουν στα προβλεπόμενα. Άλλωστε, οι τελευταίοι έχουν διαγράψει ήδη την κ. Καϊλή από την πολιτική τους ομάδα, κάτι που έκανε και το ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καθαίρεση από τη θέση του αντιπροέδρου του Σώματος, προβλέπει Διάσκεψη των Προέδρων και πλειοψηφία τριών πέμπτων, αντιπροσωπεύοντας τρεις πολιτικές ομάδες, έτσι ώστε να προταθεί στην Ολομέλεια ο τερματισμός της θητείας της Αντιπροέδρου αν θεωρηθεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα. Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την πρόταση με πλειοψηφία δύο τρίτων.

«Κουλτούρα ατιμωρησίας στο Ευρωκοινοβούλιο»

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» στην Ευρώπη. Η επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με το Κατάρ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, όπου ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα συζήτηση για την βελτίωση της λειτουργίας των κανόνων της ηθικής σε αυτόν το μεγάλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International). «Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μίας κουλτούρας ατιμωρησίας (…) και μία απόλυτη απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου».

Ο έλεγχος αυτός είναι «ελαττωματικός» στον θεσμό (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), έγραψε στο Twitter ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής του Δικαίου στο College de l’ Europe της Μπρυζ.

- Διαφήμιση -

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί (ριζοσπαστική αριστερά) κατήγγειλε σήμερα «το επιθετικό lobbying του Κατάρ» και ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργασθούμε με την δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Πηγή: Newsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα