Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2024

Κυβέρνηση… διακοπών σε περίοδο τριπλής κρίσης

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρίσκεται ήδη σε διακοπές και η Βουλή έχει κλείσει έως τις 24 Αυγούστου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται για weekend στα Χανιά, θα επιστρέψει αύριο για ένα διήμερο στην Αθήνα, στις 6 Αυγούστου θα πάει στην Χάλκη, και από τις 8 έως τις 16 Αυγούστου θα (ξανα)κάνει κανονικές – και «ολιγοήμερες» κατά την διαρροή του Μαξίμου – διακοπές στην Κρήτη. Εως τότε, κατά τις ίδιες διαρροές, έχει δώσει οδηγίες στους υπουργούς να προτιμήσουν επίσης «ολιγοήμερες» θερινές αποδράσεις, να μην κλείσουν τα υπουργικά τους γραφεία και να μην περιμένουν να ξανανοίξει η Βουλή για να γυρίσουν πίσω.

- Διαφήμιση -

Πρακτικά, το χρονοδιάγραμμα αυτό σημαίνει πως για το επόμενο δεκαπενθήμερο η κυβέρνηση… κλείνει και πάει διακοπές. Και ο πρωθυπουργός επιλέγει να διαχειριστεί είτε εξ αποστάσεως, είτε μετά τις 20 Αυγούστου τρεις – μάλλον σοβαρές – εκκρεμότητες: Την εν εξελίξει νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, την εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου για την απορρόφηση των κονδυλίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και τη δρομολόγηση του διαλόγου στα ελληνοτουρκικά.

Ανασχηματισμός: Ισως και θέμα ωρών οι αλλαγές στην κυβέρνηση – Τα νέα πρόσωπα

Στο μέτωπο της πανδημίας οι αριθμοί των κρουσμάτων και οι υπολογισμοί των επιστημόνων δείχνουν πως, εάν δεν λειτουργήσει το τελευταίο και εσπευσμένο, πακέτο μέτρων Χαρδαλιά, μετά τις 15 Αυγούστου οδεύουμε προς νέο ισχυρό κύμα της πανδημίας ενδεχομένως χειρότερο και από εκείνο του Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, οι εισηγήσεις από την επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας – με δεδομένο και το ότι η τουριστική σεζόν θεωρείται ήδη χαμένη πια – είναι υπέρ άμεσων, πιο επιθετικών μέτρων. Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει επιλέξει να επανεξετάσει την κατάσταση στο τέλος αυτής της εβδομάδας και κρατά ως «εφεδρείες» τρία μέτρα. Το πρώτο είναι η επέκταση της χρήσης μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους και το δεύτερο η επιβολή περιορισμένου ωραρίου λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ (έως τις 9 το βράδυ κι έως τις 12 αντίστοιχα) καθώς ως βασική πηγή μετάδοσης του κορονοϊού εντοπίζεται η χαλαρότητα μεταξύ των νέων στους οποίους καταγράφονται πλέον και τα περισσότερα κρούσματα. Το τρίτο εφεδρικό μέτρο είναι η επιστροφή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση των πολιτών προκειμένου «να υπάρξει αφύπνιση» όπως λέγεται χαρακτηριστικά, αλλά και πάλι πρόκειται για κίνηση που στοχεύει περισσότερο στην επικοινωνία παρά στην ουσία.

Σε ό,τι αφορά την παράλληλη, και πολύ πιο βαθά απ’ ό,τι προέβλεπαν οι κυβερνητικοί παράγοντες, οικονομική κρίση το Μαξίμου ρίχνει όλο το βάρος και τις προσδοκίες του στα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Μετά τη συγκρότηση της πενταμελούς «επιτροπής Σκυλακάκη» από στελέχη του Μαξίμου της προσωπικής εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, οι πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι το «αναπτυξιακό σχέδιο» για την απορρόφηση και κατανομή των κονδυλίων θα είναι έτοιμο στις 24 Αυγούστου. Βάση του σχεδίου όμως θα αποτελέσει το άκρως αμφιλεγόμενο πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη, που το πλήρες περιεχόμενό του αναμένεται να αποκαλυφθεί αύριο με την ανάρτησή του σε δημόσια διαβούλευση. Ήδη ωστόσο οι απολύτως νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις του προσχεδίου του πορίσματος προϊδεάζουν για σκληρή αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση αλλά και με κοινωνικούς φορείς.

Στα ελληνοτουρκικά, ο κύβος του διαλόγου με την Άγκυρα έχει ήδη ριφθεί με υπογραφή Μέρκελ. Μέχρι στιγμής τις διεργασίες για τις επικείμενες συνομιλίες τις ανακοινώνει χωρίς να διαψεύδεται η Άγκυρα. Παρά την κυβερνητική σιωπή πάντως, οι πληροφορίες από το Μαξίμου δείχνουν ότι δρομολογείται επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν επίσης ότι περαν των ΜΟΕ, μοναδικό αντικείμενο διαλόγου με την Τουρκία μπορεί να είναι η υφαλοκρηπίδα καθώς και ότι πλέον η Αθήνα βρίσκεται πολύ κοντά στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Τα παράλληλα μηνύματα όμως από Αγκυρα και Βερολίνο δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πιέζει – και θα πιέσει ακόμη περισσότερο – για διεύρυνση της ατζέντας του διαλόγου, ενώ εμφανής είναι η αμηχανία, εάν όχι και αποστασιοποίηση, της κυβέρνησης μπροστά στην κλιμακούμενη και παράλληλη πίεση που ασκεί η Άγκυρα και προς την Κύπρο.

- Διαφήμιση -

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα