Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

Σάλος με το efood: Εργασιακός «Μεσαίωνας» από τους συνεταίρους του πρωθυπουργικού ζεύγους

Σάλος και σφοδρές αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει τόσα στα social media όσο και στις τάξεις των εργαζομένων αναφορικά με τις «εργασιακά βίαιες» αλλαγές που προωθεί η γνωστή online delivery εταιρεία efood.

Πρόκειται για μία από τις πρώτες εφαρμογές του κατάπτυστου εργασιακού νόμου του Κωστή Χατζηδάκη από τον οποίο επωφελούνται συνέταιροι της πρωθυπουργικής οικογένειας και ιδιοκτήτες της efood και δημιουργούν συνθήκες «δουλείας» στο delivery.

- Διαφήμιση -

Συγκεκριμένα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ONLINE DELIVERY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», της εταιρείας efood δηλαδή, ως διευθύνων σύμβουλος εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης. Ιδρυτής της εταιρείας και επίσης διευθύνων σύμβουλος είναι ο αδερφός του Παμίνος Κυρκίνης για τον οποίο έχουν υπάρξει ουκ ολίγα διθυραμβικά δημοσιεύματα. Με τον Κωνσταντίνο Κυρκίνη συνδέεται προσωπικά το πρωθυπουργικό ζεύγος. Συγκεκριμένα όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr ο Κωνσταντίνος – Πέτρος Κυρκίνης είναι ο άνθρωπος που λειτουργεί ως βιτρίνα της κυρίας Μητσοτάκη.

Η σύνδεση με την πρωθυπουργική οικογένεια

Πιο αναλυτικά στο βιογραφικό της η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ανέγραφε ότι ίδρυσε την εταιρεία Eternia Capital. Ο λόγος γινόταν για την ελβετική εταιρεία Eternia Capital Advisors. Παρά τα όσα δήλωνε όμως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης σε δηλώσεις του στο Documento είχε παραδεχθεί ότι “η Eternia Capital Advisors είναι μια συμβουλευτική εταιρεία στην Ελβετία που ήταν δική μου”. Εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο γιατί η κ. Γκραμπόφσκι δήλωνε ότι ίδρυσε μια εταιρεία της οποίας ήταν άλλος ο ιδρυτής.

Το όνομα του κ. Κυρκίνη εμφανίζεται όμως και στην offshore που ανήκε στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι κατά 50%. Σε αρχεία της δικηγορικής Appleby ως πρόσωπο επικοινωνίας για την offshore Εταιρεία Eternia Capital Management. Οπως αποκαλύφθηκε από τα Paradise Papers η Μαρέβα Μητσοτάκη κατείχε το 50% της επίμαχης offshore. Ο κ. Κυρκίνης φέρεται επίσης να είναι σε επαφή με την δικηγορική εταιρεία ρυθμίζοντας υποθέσεις της υπεράκτιας εταιρείας της κας Γκραμπόφσκι.

Η επιχειρηματική συμπόρευση του κ. Κυρκίνη με τη Μαρέβα Μητσοτάκη δεν σταματά εκεί. Οι δυο τους ήταν μέλη μιας ακόμα ελβετικής εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια, της Dara Capital AG, με έδρα τη Ζυρίχη. Η εταιρεία, που επικαλείται τις διασυνδέσεις και γνώσεις της για να προσελκύσει επενδυτές, ιδρύθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2007, ενώ έχει και παράρτημα στη Νέα Υόρκη. Είναι άγνωστο πότε και γιατί η Μαρέβα Μητσοτάκη και ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης αποχώρησαν από την εταιρεία.

κ. Κυρκίνης συντροφεύει επιχειρηματικά τη Μαρέβα Μητσοτάκη και στην ελληνική συμβουλευτική εταιρεία την οποία αυτή ίδρυσε το 2007, τη MG Capital Advisors. Στις 7 Φεβρουαρίου 2013 ο κ. Κυρκίνης αντικαθιστά στο ΔΣ της εταιρείας τον Σταύρο Παπασταύρο, πρώην στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, γνωστό για την εμπλοκή του ονόματός του στη λίστα Λαγκάρντ και στα Panama Papers.

Το κατάπτυστο μήνυμα «δουλείας» του efood

- Διαφήμιση -

Το βράδυ της Τετάρτης οι διανομείς του efood έλαβαν ένα κατάπτυστο μήνυμα σχετικά με το καθεστώς συνεργασίας με την εταιρεία. Το μήνυμα ούτε λίγο ούτε πολύ τους έλεγε να αλλάξουν τους όρους της συνεργασίας τους σε freelancing. Σε διαφορετική περίπτωση η συνεργασία τους δεν θα ανανεωνόταν.

«Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα. Στα social media ξέσπασε σάλος. Το hastag #cancel_efood, είναι επί ώρες πρώτο trend, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσε τόσο το Εργατικό Κέντρο Αθηνών όσο και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων του νομού Αττικής.

ΕΚΑ: Ωμός εκβιασμός από το efood

«Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει την μεθόδευση της εταιρείας eFood να μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζομένων της από συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε συμβάσεις ελεύθερου επαγγελματία (μπλοκάκι). Αξιοποιώντας πλήρως τις προβλέψεις του αντιεργασιακού νομοσχεδίου Χατζηδάκη (ν.4808/21), έρχεται να διαπραγματευτεί (εκβιάσει) τους εργαζόμενους θέτοντας το δίλημμα: άνεργος ή συνεργάτης.

Ήδη οι συμβάσεις των περίπου 2700 εργαζόμενων είναι κυρίως συμβάσεις εικονικής εργολαβίας διαμέσου της γνωστής εταιρείας/μεσάζοντα Manpower. Είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου με συνεχείς ανανεώσεις κάθε τρεις μήνες. Αλλά η εταιρεία θέλει να απαλλαγεί ακόμα και από αυτή την ελάχιστη δέσμευση μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δήθεν αυτοαπασχολούμενους.

Το ΕΚΑ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στην efood και θα σταθεί αρωγός τους στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον ωμό εκβιασμό και να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα»

ΚΚΕ: Αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη

- Διαφήμιση -

«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του. Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση-πλατφόρμα “e-food”, που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε “συνεργάτες-freelancer”, τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων», επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις στην επιχείρηση-πλατφόρμα “e-food”» και υπογραμμίζει καταλήγοντας: «Ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ’ τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο».

Ομοσπονδία στον επισιτισμό-τουρισμό: Οργανωμένο έγκλημα

Για «οργανωμένο έγκλημα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία στον επισιτισμό-τουρισμό:

«Λίγες ώρες μετά τις απολύσεις των διανομέων από γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείων, με σκοπό την έναρξη της συνεργασίας της με την e-food και Wolt, ήρθε το τελεσίγραφο από την e-food προς τους διανομείς πως αν δεν γίνουν εξωτερικοί συνεργάτες θα απολυθούν!!!”, αναφέρει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό,

«Αυτό είναι το σχέδιο τους: Εργαζόμενοι χωρίς συλλογικές συμβάσεις – χωρίς εργασιακά δικαιώματα!

Η Ομοσπονδία μας δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση στους συναδέλφους διανομείς και θα είναι δίπλα στον αγώνα τους με όποιο τρόπο της ζητηθεί» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Συγγνώμη λάθος λέει η εταιρεία μετά το σάλο

Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχειρεί με ανακοίνωση της η εταιρεία μετά το σάλο που προκλήθηκε. Ειδικότερα σε ανακοίνωση η εταιρεία λέει ότι έγινε «λανθασμένη επικοινωνία» που δεν εκφράζει τη «φιλοσοφία της εταιρείας»

Διαβάστε την ανακοίνωση:

«Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας. To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρεία, υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022, εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς, παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer).

Στη σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης.

Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες – διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood, πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.

Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία, που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.

Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και τον σεβασμό προς τους συνεργάτες του, ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει τον στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς»

Πηγή: Documentonews.gr

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα