Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2024

Χαρδαλιάς: Αυστηρότερο lockdown σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα – Όλα τα μέτρα

Σε έκτακτες ανακοινώσεις από τη Θεσσαλονίκη προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας:

- Διαφήμιση -

Επέκταση απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων, που πρέπει να φέρουν άδεια από τον εργοδότη.

-Αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και του clickaway.

-Αποφασίζεται η αναστολή κάθε εκκλησιαστικής λειτουργίας εκτός των εξόδιων λειτουργιών με παρουσία μέχρι 10 ατόμων.

-Μαζική εφαρμογή ελέγχων του πληθυσμού με rapid test και με καθετοποιημένη ιχνηλάτηση.

-Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των περιοχών.

-Μοριακός έλεγχος κάθε πέντε ημέρες σε εργαζόμενους οίκων ευγηρίας.

- Διαφήμιση -

-Μάσκες σε όλους με διανομή από τις Αρχές.

-Απομόνωση κρουσμάτων που δε χρειάζονται νοσηλεία σε χώρους και δομές που εξασφαλίζονται από τη γ.γ. πολιτικής προστασίας.

-Αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Ακόμη, θα γίνονται rapid test στους πωλητές λαϊκών αγορών από αυτές τις περιοχές.

Ισχυρότατη σύσταση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες μέρες. Τα μέτρα θα ισχύουν από την Παρασκευή και για επτά ημέρες.

Ο κ. Χαρδαλιάς μετέβη την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να έχει σειρά συναντήσεων σχετικά με την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες Αρχές για την τήρηση των μέτρων, καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς ενόψει των εορτών.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε άλλωστε καθολικό lockdown με πιο αυστηρά μέτρα για τα Χριστούγεννα στις περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού.

- Διαφήμιση -

Το σενάριο αυτό είχε πέσει στο τραπέζι από την Τετάρτη και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εισηγήσεις της επιτροπής. Εξετάζονται ειδικότερα περιορισμοί στις μετακινήσεις για το εορταστικό τραπέζι, καθώς εξάλλου οι επιστήμονες είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το όριο συναθροίσεων μέχρι εννέα ατόμων από δύο οικογένειες, καθώς και στο click away.

Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας.

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα