Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Χιλιάδες νέοι εποχικά εργαζόμενοι εκτός κάλπης με υπογραφή Μητσοτάκη

Χωρίς τη συμμετοχή ενός σημαντικού ποσοστού νέων ψηφοφόρων θα διεξαχθούν οι εκλογές, ιδίως σε περίπτωση που χρειαστεί να στηθούν δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο. Χιλιάδες νέοι ετοιμάζονται να μεταβούν σε τουριστικούς προορισμούς προκειμένου να εργαστούν σε ξενοδοχειακές, επισιτιστικές και άλλες επιχειρήσεις, γεγονός που τους απομακρύνει από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, καθώς το κόστος της αυθημερόν επιστροφής στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι είναι απαγορευτικό.

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας επισημαίνει ότι το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να βρει εφικτές λύσεις ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους πάνω από 220.000 πολίτες εποχικά εργαζόμενοι. Ωστόσο, ο Μάκης Βορίδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απορρίψει τις σχετικές τροπολογίες του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

- Διαφήμιση -

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μην υλοποιηθεί μία τέτοια διαδικασία δυνατότητας προσωρινής μεταφοράς εκλογικού δικαιώματος στο μέρος όπου εργάζονται. Όλοι οι ψηφοφόροι διαθέτουν ήδη κωδικούς TAXIS, τα στοιχεία των συμβάσεών τους καταχωρούνται ηλεκτρονικά, συνεπώς ο καθένας μπορεί να καταχωρεί μία αίτηση προσωρινής μεταφοράς εκλογικού δικαιώματος», σημειώνει το Δ.Σ της Ένωσης Πληροφορικών.

«Θα μπορούσε να είναι μία διαδικασία χωρίς σταυρό προτίμησης. Να μπει μία ποσόστωση σε αυτές τις ψήφους ή να μετράνε στο Επικρατείας. Το ζήτημα είναι να μπορεί να ασκεί κάποιος το εκλογικό του δικαίωμα. Τεχνικά μέσα σε ένα μήνα το πολύ λύνεται το θέμα», δήλωσε στην «Εφ.Συν» ο πρώην γενικός γραμματέας της Ένωσης, Χάρης Γεωργίου.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών απάντησε στο εν λόγω δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι όσα υποστηρίζει η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας «δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα γιατί δεν προβλέπονται από την εκλογική νομοθεσία». Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία απάντηση για την απόρριψη των τροπολογιών που πρότεινε το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 για την ψήφο των εποχικών. Αντίθετα, κάνει λόγο στην υπόθεση της επιστολικής ψήφου.

Τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης «αδειάζουν» οι καθηγητές Απόστολος Παπατόλιας και Ακρίτας Καϊδατζής, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά την προσωρινή μεταφορά του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο εργασίας.

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα