4 πάστες με ιστορία σε ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα

-

To 1915, ιδρύεται το παραδοσιακό γαλακτοπωλείο της οικογένειας Ασημακοπούλου στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρίσκεται και σήμερα, στον αριθμό 82 της οδού Χαριλάου Τρικούπη.

Κρέμες, ρυζόγαλα, φρέσκο γάλα στο ποτήρι είχαν την τιμητική τους. Μάλιστα, πέρα από το σερβίρισμα στα παραδοσιακά μαρμάρινα τραπέζια της εποχής, γινόταν και ντελίβερι από τα 20 ανίψια του ιδρυτή του γαλακτοπωλείου.

Γύρω στο 1930, τα 4 ανίψια Ασημακόπουλοι -που είχαν κατέβει με τα πόδια από το χωριό για να δουλέψουν στο θείο τους- αγοράζουν το μαγαζί έναντι 50.000 προπολεμικών δραχμών. Η πορεία προς την επιτυχία μόλις ξεκινά. Πρώτο βήμα η εισαγωγή αγελάδων από την Ολλανδία και η ίδρυση βουστάσιου. Πλέον, είναι σε θέση να παράγουν το δικό τους γάλα και να προμηθεύουν και άλλους γαλατάδες της Αθήνας.

Τη δεκαετία του ’80, βρίσκονται στο τιμόνι της επιχείρησης ο Δημήτρης και ο Θανάσης, παιδιά του Βασίλη Ασημακόπουλου. Δικό τους δημιούργημα είναι το πιο σύγχρονο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που υπήρξε ποτέ στην Αθήνα μέχρι τότε.

Τη δεκαετία του ’50, αφού νωρίτερα με δική τους πρωτοβουλία είχε ιδρυθεί συνεταιριστικό εργοστάσιο παραγωγής παγωτού, μπαίνουν δυναμικά στη ζαχαροπλαστική. Αρχικά με γαλακτομπούρεκα, τσουρέκια, παγωτά, πάστες ενώ μερικά χρόνια αργότερα, θα δοθεί και έμφαση στη σοκολατοποιία.

Τη δεκαετία του ’80, βρίσκονται στο τιμόνι της επιχείρησης ο Δημήτρης και ο Θανάσης, παιδιά του Βασίλη Ασημακόπουλου. Δικό τους δημιούργημα είναι το πιο σύγχρονο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που υπήρξε ποτέ στην Αθήνα μέχρι τότε. Στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου ξεκίνησε το παραδοσιακό γαλακτοπωλείο στις αρχές του αιώνα.

Πλέον στις ημέρες μας, η τρίτη γενιά, η Τζέιν και η Χριστίνα, έχει ήδη δώσει δυναμικά το παρόν στην επιχείρηση με φρέσκες ιδέες, αλλά και την ίδια προσήλωση στην εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών και τις παραδοσιακές συνταγές.

Tip: Στο ζαχαροπλαστείο Αφοι Ασημακόπουλοι χρησιμοποιούν αυθεντική ελληνική σοκολάτα, φρέσκο βούτυρο παραγωγής τους αλλά και γάλα απευθείας από επιλεγμένους κτηνοτρόφους.

ΙΔΟΥ 4 ΠΑΣΤΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κλασσική Αμυγδάλου ή Νουγκατίνα: Εδώ όλη η υπόθεση είναι στη κρέμα πατισερί, η οποία οφείλει και πρέπει να είναι βελούδινη. Σίγουρα μετράει η ποιότητα των πρώτων υλών και κυρίως του αγελαδινού γάλακτος από το οποίο φτιάχνεται. Με αυτή την πάστα, η επιλογή του φρέσκου γάλακτος από Έλληνες παραγωγούς του ζαχαροπλαστείου Αφοί Ασημακόπουλοι δικαιώνεται. Όταν μάλιστα αυτή η κρέμα συνοδεύεται από πραγματικά αφράτο παντεσπάνι και ολόφρεσκα αμύγδαλα, τότε προκύπτει ένα γευστικό αποτέλεσμα που πρέπει να δοκιμάσεις.
Ποντικάκι: Με αυτό το γλυκό μεγαλώσαμε όσοι είμαστε λίγο πάνω από 30. Αναμνήσεις από αναρίθμητες βραδιές που κάποιος θείος, θεία, συγγενής ή γονιός ερχόταν στο σπίτι με ένα κουτί “ποντικάκια” για τα παιδιά. Εδώ το ποντικάκι είναι στην καλύτερη του εκδοχή.
Πάστα παλαιού τύπου: Απλά μοναδική. Έχει αυτό το κάτι που σου θυμίζει τα παιδικά σου χρόνια. Φτιάχνεται εδώ και δεκαετίες με την ίδια ακριβώς συνταγή. Σφιχτή κρέμα πατισερί κακάο, μια φίνα και πολύ λεπτή στρώση σαντιγί, παντεσπάνι με λαχταριστό κακάο και γυαλιστερό γλάσσο σοκολάτας.
Πάστα από Μους Σοκολάτας: Όχι αυτή δεν είναι η σοκολατίνα που έχεις συνηθίσει. Η αυθεντική ελληνική σοκολάτα που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, κάνει τη διαφορά. Μια γεύση που δύσκολα περιγράφεται με λόγια και μόνο αν τη δοκιμάσεις θα καταλάβεις τι σημαίνει ελληνική σοκολάτα.

Facebook Αφοί Ασημακόπουλοι  / ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ, Χαριλάου Τρικούπη 82, Αθήνα, Τηλ: 210 3610092

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here