Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

Προπονητής ετών 32: ανατρέποντας τους νόμους του ελληνικού ποδοσφαίρου

Εντάξει, στην Ελλάδα είμαστε. Σήμερα θα τον αποθεώσουμε, αύριο μεθαύριο (μεταφορικά, όχι συγκεκριμένα την Κυριακή που οι Βολιώτες ταξιδεύουν στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό) θα τον… σταυρώσουμε.

Μα όπως και να το κάνουμε δεν είναι σύνηθες το φαινόμενο, στην Ελλάδα βασικά, να βλέπεις έναν τόσο νεαρό προπονητή σε μια μικρομεσαία ομάδα να τα πηγαίνει τόσο καλά. Έστω και στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος.

- Διαφήμιση -

Ποιος είναι, λοιπόν, ο Γκίγιε από τη Σεβίλλη, ο οποίος ως πιτσιρικάς πέρασε και από τη φημισμένη Μασία, την ακαδημία της Μπαρτσελόνα, που ήρθε στη χώρα μας για να μας εντυπωσιάσει ήδη από το ξεκίνημα της φετινής Σούπερ Λίγκας;

Για την ακρίβεια από τη Μασία πέρασε, ίδια γενιά με τον Ζόρντι Άλμπα και τον Τζιοβάνι Ντος Σάντος, και δεν… ακούμπησε. Είχε και την ατυχία να βρει μπροστά του τον Μπόγιαν Κρκιτς κι έτσι έγινε σχεδόν ένα με τον πάγκο. Στα 18 του ήταν ήδη… παλαίμαχος. Δεν ήθελε να παίξει μπάλα. Ένιωθε πως δεν είχε κίνητρο, δεν τον ευχαριστιόταν. Έπαιζε μόνο με τους φίλους του για πλάκα. Μπήκε στο πανεπιστήμιο, σπούδασε φυσική αγωγή, πήρε μάστερ στην αποκατάσταση των ποδοσφαιριστών μετά από τραυματισμούς στη γενέτειρά του και το 2016 άρχισε να δουλεύει ως προπονητής. Στα 25 του δηλαδή.

Η πρώτη του εμπειρία δεν ήταν όπου κι όπου: στη Σεβίλλη, στο επιτελείο του Ουνάι Έμερι. Καλό το πανεπιστήμιο, αλλά το σχολείο του ποδοσφαίρου είναι μέσα στο γήπεδο. Ήταν η περίοδος που ο Μίντσι έψαχνε έναν αναλυτή αγώνων και τον βρήκε στο πρόσωπο του Αμπασκάλ. Είναι μια περίοδος σπουδαίων επιτυχιών για την ομάδα της Ανδαλουσίας και ο νεαρός Γκιγιέρμε είναι εκεί για να βοηθήσει όπως μπορεί.

«Αφιέρωσα ψυχή και καρδιά σε όλα τα τμήματα των ακαδημιών της Σεβίλλης επί πέντε χρόνια. Δούλεψα ως προπονητής, ως γυμναστής, ως αναλυτής. Η εμπειρία μου εκεί έφτιαξε ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό που είμαι σήμερα. Θα είμαι αιώνια ευγνώμων για την ευκαιρία μου δόθηκε να μαθητεύσω εκεί. Είναι πολύ σημαντική εμπειρία οι ακαδημίες για έναν προπονητή. Τότε μου δόθηκε η ευκαιρία να φύγω, να δοκιμαστώ σε κάτι άλλο και δεν θα μπορούσα να αρνηθώ. Στη Σεβίλλη έγινα προπονητής, έμαθα πως είναι να βιώνεις ένα επαγγελματικό περιβάλλον τόσο απαιτητικό».

Καλοκαίρι του 2017 μετακομίζει στην Ελβετία για να αναλάβει την Κιάσο, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας. Στα 28 του. Μοναδική προηγούμενη εμπειρία του ως προπονητής ήταν στην Κ14 της Σεβίλλης. Και μπορεί από την Κιάσο να έφυγε τον Απρίλιο του 2018, ωστόσο το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς αναλαμβάνει τη Λουγκάνο, στη μεγάλη κατηγορία πια. Η ομάδα δεν υποβιβάζεται και ο Αμπασκάλ γίνεται ο «Νάγκελσμαν της Ελβετίας», όπως τον αποκαλούσαν συγκρίνοντάς τον με τον νυν προπονητή της Μπάγερν, ο οποίος είχε αρχίσει επίσης εκείνη την περίοδο σε νεαρή ηλικία να κάνει το… μπαμ στη Γερμανία.

Συνεχίζει ως μέλος στο προπονητικό επιτελείο της Κάντιθ, επιστρέφοντας για λίγο στην πατρίδα του, και τη σεζόν 2019-20 μεταναστεύει ξανά για να καθίσει στον πάγκο της ομάδας νέων της Άσκολι.

- Διαφήμιση -

Όταν, όμως, η διοίκηση του συλλόγου αποφασίζει να διώξει τον Πάολο Ζανέτι, προπονητή της πρώτης ομάδας, ο Αμπασκάλ παίρνει προαγωγή έστω και ως υπηρεσιακός. Ήταν τόσο καλή η δουλειά που έκανε στην Άσκολι, ώστε ο Αλμπέρτο Μπολίνι, ο προπονητής της Κ19 της Ιταλίας πήγαινε και παρακολουθούσε τις προπονήσεις του!

Μιλώντας τότε σε μέσα της πατρίδας του, ο προπονητής-θαύμα δεν έκρυβε τον θαυμασμό του για τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Αλλά όχι μόνο γι’ αυτόν. «Θαυμάζω για τον ρομαντισμό, τον Μαρσέλο Μπιέλσα. Πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο είναι συναίσθημα. Για την εικόνα του ηγέτη ενός συνόλου, τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Και τέλος, για έναν γεννημένο εργάτη τον Ουνάι Εμερι. Τον ξέρω από μέσα όπως και το προπονητικό επιτελείου του που είναι τα χέρια του και τα πόδια του.  Θα ήθελα να είμαι κάποιος όπως αυτοί ή να έχω το 33% από τον καθένα. Αυτή η “μείξη” θα ήταν ο τέλειος προπονητής».

Ναι, αλλά τόσο νέος προπονητής μπορεί να εμπνεύσει; «Δεν χρειάζεται να είσαι 60 χρόνων ή να έχεις παίξει μπάλα για να μπορέσεις να μεταδώσεις τις ιδέες σου και να πάρεις αποτελέσματα» λέει και ξαναλέει ο Αμπασκάλ.

«Ο μόνος δρόμος για να είσαι επιτυχημένος, είναι η καθημερινή δουλειά. Ο Βόλος θα είναι μία δυναμική ομάδα. Θα έχει οργάνωση στο παιχνίδι του, θα ξέρει πώς να παίξει και θα έχει τις απαντήσεις στα διλήμματα, που θα μπαίνουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Η επιτυχία, αν έρθει με το καλό, θα είναι αποτέλεσμα όλων των προσώπων που δουλεύουμε στον σύλλογο. Δεν αγχώνομαι και δεν πιέζομαι για τους στόχους που θέτω. Ο βασικός μου στόχος είναι, να καταφέρουμε να ενώσουμε όλα τα κομμάτια και όλοι μαζί να είμαστε συγκεντρωμένοι για να πετύχουμε το στόχο, που είναι να προοδεύουμε, κάθε φορά και περισσότερο» ήταν τα πρώτα λόγια του όταν ανακοινώθηκε η πρόσληψή του από τον Βόλο.

«Το γεγονός του ότι έχουμε μια παραγωγική ομάδα, είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται. Πέρα από αυτό πρέπει να πω ότι οι ποδοσφαιριστές μου με συγκίνησαν με την προσπάθειά τους, όπως συγκίνησαν και τον κόσμο που ήρθε σήμερα να μας δει.

- Διαφήμιση -

Το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο, ωστόσο η ομάδα έχει δείξει τις ικανότητές της και είμαστε μια ομάδα με σεμνότητα. Έχουμε νεαρούς παίκτες που δουλεύουν και εξελίσσονται και περιμένουμε από αυτούς συνεχώς να βελτιώνονται. Το σημαντικό στοιχείο είναι η πίστη των ποδοσφαιριστών στις ικανότητές τους» ήταν τα λόγια του Ισπανού τεχνικού το βράδυ της Πέμπτης μετά την νίκη με 3-0 επί του Ατρόμητου.

Είχαν προηγηθεί η νίκη της πρεμιέρας κόντρα στη Λαμία και το τρίποντο επί του Απόλλωνα Σμύρνης. τρεις νίκες σε τρεις αγωνιστικές για τον Βόλο, η μοναδική ομάδα που δεν έχει χάσει βαθμό και είναι μόνη πρώτη στην κορυφή. Και ο ίδιος έγινε ο νεότερος ξένος προπονητή στην ιστορία της Super League σε ηλικία 32 ετών, 4 μηνών και 30 ημερών…

Παίζοντας επιθετικό ποδόσφαιρο, όπως τον δίδαξε ο Έμερι. Χωρίς, βέβαια, να υποτιμάται η λειτουργία της άμυνας. Επόμενος παιχνίδι την Κυριακή κόντρα στον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο.

Δύσκολη αποστολή. Ξέρει ο Αμπασκάλ, έτσι κι αλλιώς, πως ο δρόμος μπροστά δεν θα είναι εύκολος. Κάποια στιγμή θα έρθουν και οι ήττες, αλλά τουλάχιστον το πρότζεκτ που φτιάχνει στον Βόλο μοιάζει εξαιρετικά ενδιαφέρον. Κι αν ο ίδιος αγχωθεί στην πορεία θα βρει τρόπο να «ξεσκάσει»… Θα το «ρίξει» στην κηπουρική, το αγαπημένο χόμπι του. Διότι και εκεί, όπως και στο ποδόσφαιρο, το πιο σημαντικό είναι να επιλέξεις τον σωστό σπόρο και να τον φροντίσεις όπως πρέπει για να μεγαλώσει…

Πηγή: Sdna.gr

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα