Πρέπει να υπάρχει μία αρχαία κατάρα. Σαν τις αντίστοιχες στα spam mails που αν δεν το προωθούσες σε 30 επαφές σου, μία αιγυπτιακή κατάρα θα σε κυνηγούσε για πάντα.
Και κάπως έτσι πρέπει να την πατήσαμε. Διότι αυτή η κατάρα του Έλληνα να βρίσκει πάντα κάτι να τσακωθεί, να δυσφορήσει, να σιχτιρίσει και να φέρει ένα πέπλο μιζέριας και διχόνοιας στην καθημερινότητά του, είναι αέναη. Μάλιστα έχει κορυφωθεί την εποχή των social media, εκεί όπου σχεδόν τίποτα δεν φιλτράρεται και η ταχύτητα δεν αποτελεί και τον καλύτερο σύμβουλο αναφορικά με τις ζυμώσεις που οφείλουν να γίνονται.

Αφορμή για τον πρόλογο που συναντάται συνεχώς στο timeline μας είναι η υπόθεση του Στέφανου Τσιτσιπά. Ο 21χρονος τενίστας από το βράδυ της Κυριακής είναι ο νέος βασιλιάς της αντισφαίρισης και η νίκη του με 2-1 στον τελικό του ATP κόντρα στον Ντομινίκ Τιμ, αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική διάκριση στο άθλημα. Μία νίκη που θα έπρεπε να γνωρίσει την καθολική αναγνώριση από τον ελληνικό λαό. Όχι να τον κάνει να αισθανθεί περηφάνια (υπάρχουν χιλιάδες άλλοι λόγοι ώστε να νιώσεις κάποιος υπερήφανος) αλλά τουλάχιστον να γνωρίσει την καθολική αναγνώριση.
Ωστόσο το ελληνικό facebook έχει διαφορετική άποψη. Φωτογραφίες με παλαιότερα tweets του Στέφανου Τσιτσιπά κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, θέλοντας αφενός να «κοντύνουν» τον άθλο του και αφετέρου να θέσουν σε όλους όσους τόλμησαν να γράψουν ένα «συγχαρητήρια» τους ηθικούς προβληματισμούς τους. Και αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο:

Ναι το «χιουμοριστικό» σχόλιο του Στέφανου ήταν άκρως σεξιστικό και απόρροια της τοξικής αρρενωπότητας. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει πως πρόκειται -τουλάχιστον- για μία άστοχη στιγμή ή ακόμη χειρότερα για την βάση της σκέψης του απέναντι στις γυναίκες. Λίγες ημέρες πριν μπούμε στο 2020, δεν μπορώ να σκεφτώ άνθρωπο με αίσθηση του χιούμορ που θα μπορούσε να γελάσει με αυτό και ευελπιστώ να συμφωνούμε.
Ωστόσο ως προς τι τα «λαϊκά δικαστήρια» του facebook σχετικά με την προσωπικότητα του Στέφανου; Αλήθεια, ποιος ορίζει τα όρια και γιατί να επιτεθείς την χρονική στιγμή σε ένα παιδί που απολαμβάνει τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του; Ποιος κουρδίζει τα «αριστερόμετρα» στα social media και δείχνει με το δάχτυλο όλους όσους δεν ταυτίζονται με την δική του «ηθική» ανωτερότητα; Είναι μία απεγνωσμένη κίνηση ώστε να υποδείξει την δική του ηθική ανωτερότητα, την ώρα που απλά κάθεται στον καναπέ με Netflix και πίτσα; Τον κάνει να αισθάνεται «αλληλέγγυος στην περιοχή Facebook» βάζοντας φωτιά σε ό,τι του καίει, ό,τι του τρώει την ψυχή στο πληκτρολόγιο; Πού είναι σε όλες εκείνες τις στιγμές που οι πραγματικά απόκληροι και «καταραμένοι» αυτού του κόσμου ψάχνουν για μία αχτίδα ελπίδας;

Εκεί έξω, στον στίβο της μάχης, δίνονται οι μεγάλες και πραγματικές μάχες. Κανείς δεν σε κατηγορεί για την αναφορά σου σε μία άσχημη στιγμή του Στέφανου Τσιτσιπά. Αλλά το να ξερνάς «μίσος» και «χλευασμό» για την χαρά κάποιου δεν σε βάζει στο group των αλληλέγγυων και την ηθικών ανώτερων του πλανήτη. Δεν μπαίνεις καν στην διαδικασία του «αριστερόμετρου». Έχεις παίξει σε μία άλλη κατηγορία και το έχεις τερματίσει. Σ’ εκείνη του γραφικόμετρου.
