Ανησυχία σε Γαλλία και Ιταλία για σοβαρά συμπτώματα του κοροναϊού και σε νέους

-

Ανησυχία και φόβοι έρχονται από Γαλλία και Ιταλία σχετικά με την εξέλιξη του κοροναϊού, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της μεγάλης γαλλικής εφημερίδας Le Parisien, στα νοσοκομεία διαπιστώνονται πλέον κρούσματα με σοβαρά συμπτώματα, ορισμένα εκ των οποίων καταλήγουν στην εντατική, ακόμη και ατόμων ηλικίας 30 και 40 ετών, χωρίς επιβαρυμένη υγεία.

Ο επικεφαλής του τμήματος ιολογίας του Νοσοκομείου Τενόν στο Παρίσι, Ζιλ Πιαλού, δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Le Parisien: «Δεν είναι πλέον καθόλου σπάνιο να βλέπεις νέους ανθρώπους δίχως παθολογικά αίτια να καταλήγουν στο νοσοκομείο. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Ο κύκλος ανοίγει».  Ο Ντιλίλι Ανάε, επικεφαλής της Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο στο Γκαρς δυτικά του Παρισίου, σημείωσε ότι και εκεί παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο.

Όπως ήταν αναμενόμενο αυτές οι παρατηρήσεις και επισημάνσεις, προκάλεσαν ανησυχία για πιθανή μετάλλαξη του ιού, ωστόσο ο καθηγητής Jean-Michel Constantin, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Γαλλικής ιατρικής εταιρείας για την Ανάνηψη, μιλώντας επίσης στην εφημερίδα Le Parisien, τονίζει πως «ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί», αλλά αποδίδει τα κρούσματα στους νέους στην αστραπιαία εξάπλωση και διασπορά, η οποία στατιστικά θα οδηγήσει σε ορισμένα σοβαρά κρούσματα και σε νεότερο πληθυσμό. «Η εξήγηση που δίνω είναι ότι η διάδοση του ιού είναι τόσο μεγάλη ώστε να παρουσιάζονται και πολλά σοβαρά περιστατικά στους νέους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ανησυχία είχε προκαλέσει και το δημόσιο διάγγελμα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν προς τον γαλλικό λαό, την περασμένη Πέμπτη, στο οποίο ανέφερε: «Πρέπει να ετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα που θα επηρεάσει νεότερους ανθρώπους που είναι λιγότερο ευάλωτοι στην ασθένεια που όμως πλέον θα χρειάζονται και αυτοί θεραπεία».

«Ο τύπος ασθενή αλλάζει»

Σημειώνεται ότι παρόμοια εξέλιξη υπάρχει και στην Ιταλία με τους ασθενείς με κοροναϊό να γίνονται όλο και νεότεροι. «Ο τύπος του ασθενή αλλάζει», υποστηρίζει ο Λούκα Λορίνι, επικεφαλής τμήματος αναισθησίας σε νοσοκομείο της Βόρειας Ιταλίας. «Είναι αρκετά νεότεροι, μεταξύ 40 και 45 ετών και τα περιστατικά είναι πιο περίπλοκα». Τον τελευταίο καιρό τα νοσοκομεία στη Λομβαρδία έρχονται αντιμέτωπα με όλο και παραπάνω περιπτώσεις ανθρώπων ηλικιών από 25 έως 50 ετών που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Sourcetvxs.gr