Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Καζακστάν: Αιματοχυσία, νεκροί και 1.000 τραυματίες – Έφτασαν Ρώσοι αλεξιπτωτιστές

Λεηλασίες, αιματοχυσία, νεκροί και τραυματίες συνθέτουν το σκηνικό της φρίκης στο Καζακστάν, όπου οι σφοδρές συγκρούσεις στρατού και διαδηλωτών ολοένα και κλιμακώνονται.

Οι διαδηλωτές, που εξεγέρθηκαν μετά τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, συνεχίζουν την δράση τους, με άνδρες του στρατού να βρίσκονται απέναντί τους, μετατρέποντας την πόλη Αλτάνι, τη μεγαλύτερη της χώρας, σε πεδίο μάχης.

Νεκροί και τραυματίες

- Διαφήμιση -

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί μέχρι τώρα στις διαδηλώσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. «Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί μετά τις ταραχές σε διάφορες περιοχές του Καζακστάν, σχεδόν 400 από αυτούς νοσηλεύονται και 62 βρίσκονται στην εντατική», διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας Άτζαρ Γκίνιατ σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Khabar-24, τις οποίες επικαλούνται τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax και TASS.

Δεκάδες διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την Αστυνομία, κατά την προσπάθειά τους να εισβάλλουν σε διοικητικά κτίρια στην Αλμάτι, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών, όμως, δεν είναι γνωστός. «Τη νύχτα που πέρασε, οι δυνάμεις των εξτρεμιστών αποπειράθηκαν να εισβάλλουν στα διοικητικά κτίρια, το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Αλμάτι, όπως και στις τοπικές υπηρεσίες και τα αστυνομικά τμήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Σαλτανάτ Αζίρμπεκ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκαν τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax-Kazakhstan, TASS και Ria Novosti.

«Δεκάδες επιτιθέμενοι εξαλείφθηκαν και αυτή την ώρα γίνεται επαλήθευση των στοιχείων τους», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αντιτρομοκρατική επιχείρηση διεξάγεται σε μια από τις συνοικίες της Αλμάτι», στην οποία οι ταραχές ήταν οι πιο βίαιες.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καταστήματα που έχουν λεηλατηθεί και κάποια διοικητικά κτίρια να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες στην Αλμάτι, ενώ ακούγονται πυρά αυτόματων όπλων.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές στο Καζακστάν

Την ίδια ώρα, η Ρωσία και οι σύμμαχοί της του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) ανακοίνωσαν ήδη την αποστολή ενός πρώτου αποσπάσματος «συλλογικής δύναμης διατήρησης της ειρήνης» στο Καζακστάν, ύστερα από αίτημα του Τοκάγιεφ.

«Μια συλλογική δύναμη διατήρησης της ειρήνης του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) εστάλη στο Καζακστάν για περιορισμένη χρονική περίοδο για την σταθεροποίηση και την εξομάλυνση της κατάστασης», αναφέρει η στρατιωτική συμμαχία σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο Telegram από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

- Διαφήμιση -

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές αναπτύχθηκαν στο Καζακστάν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης, που περιλαμβάνει στρατιώτες από άλλες τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, αναφέρει επίσης η γραμματεία του CSTO σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Πηγή: Newsbreak.gr

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα