Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2024

Αυτοκτόνησε ο μεγιστάνας Τζέφρι Επστάιν που είχε καταδικαστεί για παιδεραστία

Ανήκε στην «ανφάν γκατέ» της Νέας Υόρκης, ήταν δισεκατομμυριούχος χρηματιστής με «ισχυρούς» φίλους όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπιλ Κλίντον…
Ο λόγος για τον Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος αυτοκτόνησε σήμερα στη φυλακή, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αυτή την ώρα τα μεγαλύτερα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Στις 6 Ιουλίου ο Τζέφρι Έπσταϊν,  είχε συλληφθεί στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, από πράκτορες του FBI, για σωματεμπορία αλλά και για σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων ανήλικων κοριτσιών σε Φλόριντα και Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται αξιωματούχους οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομασθούν, ο ηλικίας 66 ετών Έπσταϊν απαγχονίσθηκε μέσα στο κελί του και το άψυχο σώμα του βρέθηκε σήμερα το πρωί γύρω στις 07:30 (τοπική ώρα, 14:30 ώρα Ελλάδας).

- Διαφήμιση -

Το 2008 δε, είχε καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση για παιδεραστία, μετά από ένα σκάνδαλο πολλών ετών και άπειρα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι διοργάνωνε «σεξουαλικά πάρτι» με ανήλικα κορίτσια και προσκαλεσμένους διάσημους φίλου του, πολιτικούς, επιχειρηματίες και γαλαζοαίματους.

Ο Έπσταϊν ήταν αντιμέτωπος με κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων κοριτσιών, ηλικίας ακόμη και 14 ετών. Οι αρχές υποστήριζαν επίσης ότι πλήρωνε τους υπαλλήλους του για να του φέρνουν υποψήφια θύματα και έδινε εντολές σε άλλα πρόσωπα να κακοποιούν νεαρές γυναίκες. Όμως έκανε συμφωνία με τις αρχές, δηλώνοντας ένοχος για μια κατηγορία ήσσονος σημασίας. Εξέτισε ποινή 13 μηνών σε μια κομητειακή φυλακή και στο διάστημα αυτό του επιτρεπόταν να πηγαίνει κανονικά στο γραφείο του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πολλά από τα θύματά του προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθεί αυτός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκε η ομοσπονδιακή νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα των θυμάτων καθώς στερήθηκαν την ευκαιρία να ακουστεί και η δική τους άποψη. Φέτος τον Φεβρουάριο, ένας δικαστής στη Φλόριντα δικαίωσε τις γυναίκες αυτές, κρίνοντας ότι η συμφωνία παραβίαζε τον νόμο.

Παρ’ όλ’ αυτά, το υπουργείο Δικαιοσύνης τον περασμένο μήνα έκρινε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακυρωθεί η συμφωνία. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των εισαγγελέων που είχαν εμπλακεί σε αυτόν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό πριν από δέκα και πλέον χρόνια ήταν και ο Άλεξ Ακόστα, ο νυν υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να σχολιάσει τη σύλληψη του Έπσταϊν.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν τη Δευτέρα, για να αντιμετωπίσει κατηγορίες που σχετίζονται με ισχυρισμούς ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε περισσότερα από 30 κορίτσια, σύμφωνα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

- Διαφήμιση -

Ποιος ήταν ο Τζέφρι Έπσταϊν;

Ο Τζέφρι Έπσταϊν γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και είναι ένας από τους πιο γωστούς και επιτυχημένους χρηματιστές των ΗΠΑ, με ισχυρές διασυνδέσεις με την επιχειρηματική και πολιτική ελίτ.

Σε νεότερη ηλικία, δίδαξε μαθηματικά και φυσική στο ιδιωτικό σχολείο Dalton School του Μανχάταν.

Με τα χρηματοοικονομικά άρχισε να ασχολείται το 1976. Στην αρχή εργαζόταν για την εταιρεία τραπεζικών επενδύσεων Bear Stearns. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, έγινε και επίσημα μέτοχος της εταιρείας.

Στη συνέχεια ίδρυσε τη δική του εταιρεία τραπεζικών επενδύσεων με την επωνυμία J Epstein & Co, η οποία, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, διαχειρίζεται τα οικονομικά πελατών με περιουσία άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το 1996, άλλαξε το όνομα της εταιρείας σε The Financial Trust Co και τη μετέφερε στις αμερικανικές Παρθένους Νήσους για φορολογικούς σκοπούς.

- Διαφήμιση -

Ο πλούσιος τρόπος ζωής του, μαζί με την «μυστικότητα» που περιβάλλει τον κατάλογο των πελατών του, έκαναν τον Έπσταϊν να αποκτήση τη φήμη ενός μυστηριώδους «λεφτά».

Στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας, τον γνωρίζουν όλοι, και είναι γνωστός για τις «δυνατές» του φιλίες με τον Μπιλ Κλίντον, τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον δισεκατομμυριούχο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μαικλ Μπλούμπεργκ.

«Γνωρίζω τον Τζέφρι εδώ και 15 χρόνια. Εξαιρετικός τύπος», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμο στο περιοδικό New York Magazine.

«Διασκεδάζω πολύ μαζί του, του αρέσουν οι όμορφες γυναίκες όπως και σε μένα και μάλιστα πολλές από αυτές είναι νεότερες σε ηλικία».

Μαζί με τον πλούτο και τους φίλους του, ο Έπσταϊν δημιούργησε και τη φήμη του φιλάνθρωπου.

Το 2003, έκανε δωρεές ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για την ίδρυση ενός προγράμματος μαθηματικής βιολογίας και εξελικτικής δυναμικής.

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα