Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2024

Γαλλία-Νίκαια: Τρεις νεκροί σε τρομοκρατική επίθεση

Μακελειό στο κέντρο της Νίκαιας – Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ο δράστης – Πανικός στην πόλη λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Σαμουέλ Πατί.

- Διαφήμιση -

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης σε εκκλησία της Νίκαιας στη Γαλλία και σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν τρεις νεκροί και πολλοί τραυματίες.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Νταρμανέν δήλωσε ότι υπήρξε άμεση αστυνομική επιχείρηση “με πυροβολισμούς”. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν και τραυματίες. Ο δράστης “ακινητοποιήθηκε” από τις αρχές και συνελήφθη. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο δράστης που τελικά υπέκυψε στα τραύματά του. Ο δράστης είχε προλάβει να διαφύγει σε ένα παρακείμενο μπαρ όπου και τον εντόπισαν οι άνδρες της αστυνομίας που έσπευσαν στο σημείο.

H μία νεκρή είναι μια γυναίκα 70 ετών και ο δεύτερος, ένας άνδρας που εργαζόταν ως φύλακας στον Καθεδρικό.

Η επίθεση έλαβε χώρα στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία, Notre-Dame de Nice η οποία βρίσκεται στο κέντρο της γαλλικής πόλης η οποία είχε γίνει στόχος τρομοκρατών στις 14 Ιουλίου του 2016. Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για “τρομοκρατική επίθεση”. Ο δήμαρχος της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροζί έκανε και εκείνος λόγο για επίθεση με τρομοκρατικά κίνητρα. Ο δράστης, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, φώναζε “Αλάχου Άκμπαρ”.

Η στιγμή που η αστυνομία μπαίνει μέσα στο ναό:

- Διαφήμιση -

Το τοπικό nicematin.com μετέδωσε πως η γυναίκα 70 ετών, αποκεφαλίστηκε μέσα στον καθεδρικό, σε μια επίθεση που έρχεται λίγες ημέρες μετά τη στυγερή δολοφονία του Γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί με ανάλογο τρόπο, στο Παρίσι. Για αποκεφαλισμό έκανε λόγο και το europe1. Επίσης, η πολιτικός Μαρίν Λεπέν μίλησε σε δημοσιογράφους για την επίθεση κάνοντας λόγο για αποκεφαλισμό.

Έκτακτη σύσκεψη έλαβε χώρα στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Gerald Darmanin, υπό τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος μεταβαίνει στη Νίκαια. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιό ήταν το κίνητρο του δράστη ή αν η επίθεση συνδέεται με τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα. Η υπηρεσία της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της Γαλλίας ανέφερε ότι κλήθηκε να ερευνήσει τη σημερινή επίθεση.

Θυμίζουμε ότι η δολοφονία Πατί πυροδότησε αντιδράσεις, με τον Μακρόν να ανακοινώνει νέα μέτρα κατά του φονταμενταλισμού. Το περιοδικό Charlie Hebdo κυκλοφόρησε πρωτοσέλιδο που στηλιτεύει τον Ερντογάν και την απόπειρά του να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κρίση, με τον τούρκο πρόεδρο να επιτίθεται με σκληρό ύφος.

Ο δράστης της δολοφονίας του Πατί, που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, ήθελε να τιμωρήσει τον καθηγητή επειδή είχε δείξει στους μαθητές του τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ στο πλαίσιο ενός μαθήματος για την ελευθερία του λόγου.

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα