Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Οι S-400 στην Τουρκία: Τον λόγο έχουν Στέιτ Ντιπάρτµεντ και Πεντάγωνο

Αρκετοί άνθρωποι αρχίζουν και τους «λυπούνται» τους Αµερικανούς και ανάµεσα σε όλους αυτούς εντοπίζω σηµαντικούς ξένους διπλωµάτες. Και το καταθέτω ειλικρινά, διότι αν και αφελείς σε ό,τι αφορά τη συµπεριφορά τους έναντι των γνήσιων συµµάχων τους, επιτρέπουν σε χώρες όπως η Τουρκία να τους χορεύουν στο ταψί.

Πρόκειται περί «ανάρµοστης» συµπεριφοράς… Αναφέροµαι, βεβαίως, στην πολυσυζητηµένη υπόθεση της αγοράς του ρωσικού συστήµατος S-400 από τους Τούρκους και την αποτυχηµένη προσπάθεια των Ηνωµένων Πολιτειών να πείσουν τον Ταγίπ Ερντογάν να την ακυρώσει. Πρόκειται για το απόλυτο ρεζίλεµα της υπερδύναµης.

- Διαφήμιση -

Έχουµε φτάσει στο σηµείο µηδέν, και µε συντηρητικούς υπολογισµούς το πρώτο δεκαπενθήµερο τούτου του µήνα θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγµατα και θα γνωρίζουµε αν θα ξαναζήσουµε το δράµα του περσινού καλοκαιριού, όταν µέσα στη νύχτα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ χτυπούσε αλύπητα την τουρκική οικονοµία για χάρη ενός πάστορα, του Αντριου Μπράνσον.

Στην Οσάκα

Ο πρόεδρος Τραµπ παρεκτράπηκε στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον περασµένο µήνα και δικαιολογηµένα αρκετοί άνθρωποι στην Ουάσιγκτον, που ασχολούνται µε την εξωτερική και αµυντική πολιτική και στρατηγική, αναρωτήθηκαν τι στο καλό του συµβαίνει. Αναρωτήθηκαν ακόµα και για τη διανοητική του ικανότητα…

Διότι επιτιθέµενος εναντίον του Μπαράκ Οµπάµα για την τουρκική απόφαση να αγοράσει το ρωσικό υπερόπλο, έδωσε την ευκαιρία σε πραγµατικούς συµµάχους της Αµερικής στο ΝΑΤΟ, και όχι µόνο, να αναρωτηθούν αν πρέπει και αυτοί να καταφύγουν στη Μόσχα για να τους δώσει σηµασία ο Αµερικανός πρόεδρος. Και δεν απλοποιώ τα πράγµατα, τα περιγράφω ως έχουν.

Όταν, λοιπόν, ο κ. Τραµπ παράδιδε «καθαρό και αµόλυντο» τον αυταρχικό Ερντογάν στη διεθνή κοινότητα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον… Οµπάµα, αποκαλυπτόταν ότι η δική του κυβέρνηση απέρριψε το αίτηµα της Τουρκίας για να της παραχωρήσει µαζί µε τους Patriot και την απόρρητη τεχνολογία τους. Πληροφορηθήκαµε και κάτι άλλο: ότι η παρούσα αµερικανική κυβέρνηση δεν µοιράζεται ούτε για ένα πιστόλι την τεχνολογία της. Αρα όσα είπε στην Οσάκα ο αξιότιµος κύριος Τραµπ απλώς δεν ήταν η αλήθεια. Το ανάποδο συνέβη.

Η σκληρή στάση του Στέιτ Ντιπάρτµεντ και του Πενταγώνου, αλλά και του Κογκρέσου για τους S-400, η οποία παρεµπιπτόντως είναι και η ορθή, θα έπρεπε να µας προδιαθέτει για την τελική σύγκρουση. Οµως, όλοι οι αναλυτές εκφράζουν τον λογικό φόβο ότι για δικούς του προσωπικούς λόγους ο κ. Τραµπ θα µπορούσε να αποδεχθεί την παρουσία των S-400 στο τουρκικό έδαφος.

Η στάση, λοιπόν, των υπουργών Εξωτερικών και Αµυνας των ΗΠΑ είναι το κλειδί. Με βάση τις τόσες αρνητικές ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτµεντ και του Πενταγώνου, ο κάθε καλόπιστος αναλυτής µπορεί να υποθέσει ότι θα ακολουθήσουν οι παραιτήσεις τους εάν ο Τραµπ δεν σεβαστεί τους νόµους του αµερικανικού κράτους…

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα