Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

«Παιχνίδια πολέμου» ΗΠΑ και Ρωσίας στην Ουκρανία

Δεν συμφωνούν σε πολλά οι ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Περιέργως, όμως, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε άθελά του τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε μία προσπάθεια να σώσει την οικονομία του, η οποία παραπαίει, ζήτησε από τη Δύση να απομακρυνθεί από την πολεμική ρητορική. Σε πολλές περιπτώσεις ο Ρώσος πρόεδρος έχει κατηγορήσει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά με τις εκάστοτε παρεμβάσεις τους. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τη η Ρωσία «να κάνει βήματα για να αποδείξει τις προθέσεις της να μην επιτεθεί στην χώρα» και δήλωσε πρόθυμος να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο τελευταίος συνομιλώντας τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με το ότι «η Δύση απέτυχε να εξετάσει τους βασικούς όρους της Ρωσίας να σταματήσει την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ». Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος του είπε ότι «οι εντατικές διαβουλεύσεις έχουν μειώσει τον κίνδυνο μίας κλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας».

- Διαφήμιση -
russia-ukraine-usa__2_

Γεγονός, όμως, παραμένει ότι Ουάσινγκτον και Μόσχα δεν βρίσκουν κανένα σημείο επαφής, τη στιγμή που περισσότερα από 100 χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ουκρανίας. Εντύπωση προκαλεί ότι εκτός από την συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας, υπάρχουν πληροφορίες ότι μεταφέρονται φιάλες αίματος και ιατρικός εξοπλισμός. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σχολίασε ότι η Μόσχα έχει πλέον την επιχειρησιακή δυνατότητα να επιτεθεί κατά της Ουκρανίας. «Θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη και στις χώρες του ΝΑΤΟ σύντομα. Όχι μεγάλο αριθμό», είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους καθώς αποβιβαζόταν από το αεροσκάφος.

russia-ukraine-usa__1_
russia-ukraine-usa__3_

Εν μέσω αυτής της στρατιωτικής ετοιμότητας, απογοητευτικές είναι και οι συζητήσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ. Το Κρεμλίνο δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση στα αιτήματά του, τα οποία περιλαμβάνουν τον τερματισμό της στρατιωτικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, τη μη δημιουργία βάσεων στο έδαφός τους και το βασικότερο από όλα τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.Το ερώτημα παραμένει: πόσο μακριά προτίθενται να φτάσουν οι πρωταγωνιστές αυτού του γεωπολιτικού δράματος. Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί πόλεμο με την Ουκρανία, ενώ φάνηκε να καλλιεργεί ελπίδες για το διάλογο και ειδικά τις προτάσεις ασφαλείας που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ απείλησαν ότι μεταξύ άλλων σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα τεθεί ποτέ σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ζήτησαν επίσης και να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα «την απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια που αντιπροσωπεύει η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας». Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει μία νέα δημοσκόπηση που εμφανίζει διχασμένους τους Αμερικανούς ως προς το εάν θα έπρεπε ή όχι η χώρα τους να προστατεύσει την Ουκρανία από τη ρωσική επιθετικότητα.

Όλοι, όμως, συγκλίνουν ότι σε περίπτωση εισβολής ή κάποιου είδους προβοκάτσιας της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου. Άλλωστε, και ο πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα να εισβάλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ημερομηνία που έχουν ήδη αναφέρει οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

- Διαφήμιση -

Πηγή: Protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα