Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πόλεις-καταφύγια για τους πρόσφυγες θέλει να φτιάξει η δήμαρχος της Βαρκελώνης

Η «Αγανακτισμένη» δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Καλάου πρότεινε σήμερα τη δημιουργία ενός δικτύου ευρωπαϊκών «πόλεων-καταφυγίων» για τους πρόσφυγες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που δεν θα σταματήσει «ούτε με τοίχους, ούτε με συρματοπλέγματα», όπως είπε.

«Είναι μια επιθυμία, ένας σκοπός, μια έκκληση προς άλλες πόλεις» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος του δήμου.

- Διαφήμιση -

«Ευρώπη, Ευρωπαίοι, ανοίξτε τα μάτια σας. Οι τοίχοι και τα συρματοπλέγματα δεν θα σταματήσουν» (την κρίση) έγραψε την Παρασκευή η Καλάου στον λογαριασμό της στο Facebook και στο Twitter. Αφορμή στάθηκαν οι νέες τραγωδίες στη Μεσόγειο και την Αυστρία όπου περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Μολονότι είναι αρμοδιότητα των κρατών και της Ευρώπης», όπως παραδέχτηκε η δήμαρχος, «εμείς από τη Βαρκελώνη θα κάνουμε ότι μπορούμε για να συμμετάσχουμε σε ένα δίκτυο πόλεων-καταφυγίων».

Αντιπαραθέτοντας «τον φόβο του να μοιραστούμε ένα μικρό μέρος της ευημερίας μας» με «την πείνα και τον θάνατο που οδηγούν τους ανθρώπους να διακινδυνεύουν τα πάντα», κάλεσε τους Ευρωπαίους να προσεγγίσουν «αυτήν την ανθρώπινη τραγωδία με την ικανότητά μας να αγαπούμε, με αυτό που μας κάνει ανθρώπους».

Η εκπρόσωπος του δήμου είπε ότι η πρόταση δεν έχει πάρει ακόμη την τελική της μορφή όμως «θα πρέπει να ενεργήσουμε κατεπειγόντως» για να μπει ένα τέλος στην τραγωδία των προσφύγων. Η ιδέα της Καλάου θα συζητηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου στη συνάντηση που θα έχει με δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται από το κίνημα των «Αγανακτισμένων» και το αριστερό κόμμα Podemos.

Πηγή: Newsbeast

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα