Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στα βάθη του Αμαζονίου γεννήθηκε η νέα star του Tik Tok

Αλήθεια, υπάρχει συνταγή επιτυχίας για να γίνεις διάσημος στα social media; Υπάρχει εγχειρίδιο σωστού management για να γίνεις ο επόμενος influencer που κάθε του post θα αναγκάζει τους χρήστες να πατάνε το κουμπί του like πιο γρήγορα και απ’ ότι θα βούταγαν το δάχτυλο στη Nutella;

Παρότι οι social media experts ισχυρίζονται πως υπάρχουν βήματα που οφείλεις να ακολουθήσεις πιστά ώστε να φτάσεις στην επιτυχία, η πραγματικότητα συνεχίζει να τους διαψεύδει.

- Διαφήμιση -

Διότι σε αυτόν τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας και της προσομοίωσης, το να είσαι αυθεντικός είναι το μοναδικό μονοπάτι που οδηγεί στην επιτυχία. Το πρωτογενές περιεχόμενο που ξεφεύγει από τα κλισέ. Στον κόσμο του Tik Tok τα stories της επιτυχίας δε συμβαδίζουν με τα αντίστοιχα του Instagram. Το να προσθέσεις video από μία συναυλία στον Σωκράτη Μάλαμα, από ένα ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη που τράβηξες τον Αύγουστο και ανέβασες Οκτώβριο ή το κυριακάτικο brunch στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, θα σου χαρίσουν επάξια τον τίτλο του πιο αδιάφορου χρήστη στο μέσο. Κάτι που προφανώς δεν επιθυμεί η ματαιόδοξη ψυχούλα σου.

Ο κόσμος του διαδικτύου ισχυρίζονται πως είναι δημοκρατικός. Υπάρχουν αμφιβολίες περί αυτού, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δε δίνει ευκαιρίες. Αρκεί να είσαι πραγματικά ο εαυτός σου. Αυτός είναι ο κανόνας. Να είσαι πρωτόγνωρα και πρωτόγονα αυθεντικός.

Όπως ακριβώς η Cunhaporanga Tatuyo.

Photo by Raphael Alves for The Washington Post

Δύσκολο όνομα να το προφέρεις αλλά σου εγγυόμαστε πως δε θα το ξεχάσεις ποτέ όταν περάσεις μία βόλτα από το προφίλ της στο Tik Tok. Η Cunhaporanga Tatuyo είναι η πρώτη star του διαδικτύου που έρχεται μέσα από τα βάθη του Αμαζονίου. Στις όχθες του ποταμού Rio Negro, ένα νεαρό κορίτσι με βαμμένο πρόσωπο φέρνει στις οθόνες μας την αγνή καθημερινότητα και όλα όσα μας φαίνονται τόσο απόκοσμα.

Όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Covid-19 είχε διακόψει τη ροή επισκεπτών, απομονώνοντας ακόμη περισσότερο αυτό το αυτόχθονο χωριό που είναι προσβάσιμο μόνο με βάρκα. Έτσι η 22χρονη Cunhaporanga περνούσε τις μέρες της μ΄ ένα smartphone στο χέρι προσπαθώντας να μάθει τι είναι επιτέλους αυτό το Tik Tok. Χόρεψε τραγούδια, μεταγλώττισε βίντεο, παραμόρφωσε την εμφάνισή της και όλα πήγαν άπατα. Το κοινό δε συγκινήθηκε. Και γιατί να το κάνει άλλωστε όταν τα έχει δει χιλιάδες φορές να περνούν από το timeline του;

Photo by Raphael Alves for The Washington Post

Μέχρι που αποφάσισε να παίξει το χαρτί του φαγητού. Πήρε μία παχιά κάμπια, την έβαλε στην κάμερα και ήταν έτοιμη για το γεύμα της. Οι χρήστες άρχισαν να την ρωτούν αν στα αλήθεια τρώει κάμπιες και εκείνη δεν έχασε την ευκαιρία να απολαύσει τη λιχουδιά της.

@cunhaporangaoficialResposta a @anasantosebibi Quando perguntam o que eu como é disso que eu falo 😅 #indígenass #foryou #tiktokindígena #tatuyosforever #wananosforever♬ som original – Jūgoa
- Διαφήμιση -

Αυτό ήταν! Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και πλέον έχει γίνει μία από τις πιο δυναμικές και ταχύτατα αναπτυσσόμενες παρουσίες στο Tik Tok. Σε λιγότερο από 18 μήνες έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 6.000.000 followers και όλοι περιμένουν να δουν το επόμενο story από την καθημερινότητά της. Η Cunhaporanga προσφέρει ένα μπολ με κάμπιες στην οικογένειά της; 6.700.000 views. Η Cunhaporanga χορεύει στις όχθες του ποταμού ένα viral pop τραγούδι; 4.100.000 views. Η Cunhaporanga “διαφημίζει” το εργαλείο που χρησιμοποιούν για την παρασκευή αλευριού; 16.100.000 views. Μίλησέ μου για Influencers, να δω κάτι που θέλω.

@cunhaporangaoficialVamos para a roça ?🏹😅✨#tiktok #tiktokindígena #geraçãotiktok #foryou #viral #stayathome #juntosvamosvencer♬ som original – Jūgoa

Για εκείνη το να ζει σ’ ένα σπίτι με αχυρένια στέγη, με κατοίκους που βάφουν το πρόσωπό τους μ’ έντονο κόκκινο χρώμα (το κάνουν για να κρατήσουν μακριά την αρνητική ενέργεια), φορούν περίτεχνα φτερά στα μαλλιά τους, φορούν παπούτσια μόνο όταν πηγαίνουν στο δάσος, έχουν για κατοικίδια μακάο και τρώνε κάμπιες, δεν είναι κάτι το αξιοσημείωτο. Είναι η δική της καθημερινότητα που διαφέρει από τη δική μας. Μία καθημερινότητα που μας τη φέρνει στην οθόνη μας μέσω του smartphone της (το iPhone 7 για την ακρίβεια), το οποίο αγόρασε από χρήματα που εξοικονομήθηκαν από την πώληση έργων χειροτεχνίας σε τουρίστες.

Το αντίκτυπο του virality της Cunhaporanga είναι αξιοσημείωτο. Για πρώτη φορά, ένας από τους πιο απομονωμένους λαούς του πλανήτη βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον έξω κόσμο χωρίς τα παραδοσιακά φίλτρα μίας δημοσιογραφικής έρευνας. Η έλλειψη πληροφοριών για τους ιθαγενείς είναι βούτυρο στο ψωμί αδίστακτων πλουτοκρατών που παίζουν με τα στερεότυπα.

@cunhaporangaoficialResponder a @yumi._.bak Somos indígenas do Brasil 🇧🇷 @kaviripo_oficial #tiktok #tiktokindígena #geraçãotiktok #foryou #viral♬ som original – Jūgoa

- Διαφήμιση -

Η ψηφιοποίηση της ζωής των ιθαγενών συγκρούεται σήμερα με μερικά από τα πιο ισχυρά πολιτικά ρεύματα της Βραζιλίας. Ο πρόεδρος Jair Bolsonaro ανέβηκε στην εξουσία κάνοντας πόλεμο στους ιθαγενείς και υποστηρίζοντας πως θα ανοίξουν επιχειρηματικά συμφέροντα. Έχει χαρακτηρίσει τους ιθαγενείς ως ξένους. “Οι Ινδιάνοι δε μιλάνε τη γλώσσα μας, δεν έχουν χρήματα, δεν έχουν κουλτούρα”, δήλωσε το 2015 κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητάς του. “Είναι ιθαγενείς λαοί. Πώς κατέκτησαν το 13% του εθνικού εδάφους;”.

@cunhaporangaoficialFoi mal Picô @dicksontatuyo_oficial 😁🏹 #tiktok #tiktokindígena #geraçãotiktok #foryou #viral #tatuyosforever #comunidadetatuyo #guerreirotatuyo

♬ som original – Jūgoa

Η Cunhaporanga μιλάει πορτογαλικά, θεωρεί τον εαυτό της Βραζιλιάνα και θέλει να συνεχίσει να δείχνει την κουλτούρα του λαού της. Ωστόσο ο μηνιαίος λογαριασμός της κοινότητας για το διαδίκτυο είναι 65 δολάρια. Ένα ποσό ιδιαίτερα ακριβό για το budget που διαθέτει το χωριό. Με την πανδημία να κρατάει μακριά τους τουρίστες, το χωριό μπορεί να έγινε πιο γνωστό από ποτέ, ωστόσο οι άνθρωποι είναι φτωχότεροι από ποτέ.

@cunhaporangaoficialSim no camarim do @sbt ! Não perca o programa da @elianaapresentadora às 15hr d tarde hoje #famíliatatuyonosbt @tatuyo_oficial @dicksontatuyo_oficial♬ Bad boy – Marwa Loud

Η 22χρονη προσπαθεί να μην σκέφτεται το εφιαλτικό σενάριο να μείνει χωρίς διαδίκτυο και να αποκοπεί από τον έξω κόσμο. Το μόνο που σκέφτεται αυτή τη στιγμή είναι το επόμενο video. Ενδεχομένως ένα ποστ με τον πατέρα της να παίζει φλάουτο να πάει καλά. Ίσως και όχι. Διότι άλλο είναι αυτό που έχει σημασία.

Μέσα στα βάθη του Αμαζονίου, σ’ ένα μικρό χωριό στις όχθες του Rio Negro, γεννήθηκε μία star.

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα