Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

Εξάρχεια: 8 υπέροχα στέκια για ποτό στην πιο… επαναστατική γειτονιά της Αθήνας!

Στην… παραµεθόριο του Κολωνακίου και του Λυκαβηττού, χωρίς τον ίδιο κοµφορµιστικό χαρακτήρα, η συνοικία των Εξαρχείων εκτείνεται γύρω από την οµώνυµη πλατεία.

Κατ’ εξοχήν… επαναστατική, µε έντονο ταµπεραµέντο, γεµάτη γκαλερί, τυπογραφεία, κέντρα τέχνης και πολιτισµού, µια πόλη µέσα στην πόλη που διέπεται από την κουλτούρα της ανεξαρτησίας, ολοζώντανη, πολύχρωµη, θορυβώδης, µποέµ, είναι µια από τις πιο cult γειτονιές της Αθήνας – µε την έννοια της κουλτούρας και όχι του γραφικού…

- Διαφήμιση -

Εξερευνώντας τα, ανακαλύπτουµε γραφικά στενά, πεζόδροµους, ψαγµένα µικροσκοπικά µπαράκια, ρακάδικα, underground µουσικές σκηνές, εναλλακτικά εστιατόρια, ταβέρνες και κουτούκια, αλλά και… µεταµοντέρνα στέκια, µαγαζιά µε συλλεκτικές εκδόσεις, παλιά βιβλία, βινύλια… Πού να πρωτοπερπατήσουµε και πού να πρωτοθαυµάσουµε… τη χαοτική οµορφιά της αρχιτεκτονικής τους. Αυτή η θρυλική συνοικία, κατά παράδοση ένας χώρος πειραµατισµού, τα τελευταία 20 χρόνια δοκιµάστηκε πολύ, ωστόσο έχει ξεφύγει πλέον από τη συνήθη δαιµονοποίηση… Το «ατίθασο παιδί» της πόλης αποτινάσσει τη ρετσινιά της… υπαίθριας γιάφκας, αναδεικνύοντας απενοχοποιηµένα τη χαλαρή διάθεση, τα intellectual στέκια και την ανεπιτήδευτη ατµόσφαιρά του, υποστηρίζοντας ότι ήταν και είναι ένα ολοζώντανο και παλλόµενο εκκολαπτήριο ιδεών, µια γειτονιά που δεν καλουπώνεται, λαϊκή αλλά και πολυπολιτισµική, ανοιχτή σε επισκέπτες, τουρίστες και ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Floral
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 80, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, Τ. 210 3800070

Το Floral, στο ισόγειο της γνωστής 5ώροφης «µπλε πολυκατοικίας» του 1933, στην καρδιά των Εξαρχείων, στη γωνία Αραχώβης και Θεµιστοκλέους, είναι ένας πολυχώρος που, εκτός της κλασικής Bauhaus αισθητικής του, έχει τα «ίχνη» από το ιστορικό καφέ-ζαχαροπλαστείο του 1935. Με προσωπικότητα που διαµορφώθηκε από το ίδιο το καφέ, την ιστορικότητα του κτηρίου αλλά και την πλατεία, µε όλο το «µετερίζι» της γνώσης, του θεάτρου, της διανόησης, των γραµµάτων και της Τέχνης να έχει δώσει το παρών,… κλείνει πλέον τον έκτο χρόνο του και γράφει ήδη τη δική του ιστορία: Πάνω από χίλιες διαφορετικές εκδηλώσεις και βραδιές – παρουσιάσεις βιβλίων, κύκλοι ανάγνωσης, µουσικά lives και ειδικά Dj sets, διαγωνισµοί ποίησης, εικαστικές εκθέσεις, µόνο κάποιες από αυτές… Πάνω από εξακόσιες χιλιάδες επισκέπτες έκλεισαν το ραντεβού τους εδώ… Στον µεγάλο, φιλόξενο, ευέλικτο χώρο χαρακτηριστικής αισθητικής, σαν τα παλιά λογοτεχνικά πατάρια αλλά προσαρµοσµένο στη σύγχρονη πραγµατικότητα, µας υποδέχεται για συναντήσεις και συζητήσεις, παρέα µε καφέ, ποτό, τις εξαιρετικές ελαφριές γευστικές προτάσεις του, µουσική και ανάγνωση! Στο βάθος του Floral βρίσκεται το βιβλιοπωλείο, που περιµένει τους επισκέπτες µε δεκάδες τίτλους βιβλίων και µια ειδική γωνιά, µε την κουλτούρα που έχει διαµορφώσει η… ταραγµένη γενιά της πλατείας. Highlight: Μείνετε συντονισµένοι για τα πολλά και ξεχωριστά events! Καθηµερινά, 09:00-02:00 (ωράριο βιβλιοπωλείου: καθηµερινά 10.00-20.00, Σάβ. 12.00-18.00).

- Διαφήμιση -

Warehouse Speciality Blends
ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ & ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ 21, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, Τ. 215 5408002

Φωτεινό, γωνιακό, µε industrial design και µεταποιηµένα έπιπλα, χαλαρό ύφος, αυστηρή no smoking πολιτική και σαφή προσανατολισµό, το speciality coffee, wine & cocktail bar Warehouse στα Εξάρχεια, σε µικρό χρονικό διάστηµα κατάφερε να γίνει talk of the town γιατί ακολουθεί πιστά το εξαιρετικά ενδιαφέρον concept του: τεχνογνωσία, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, εξειδίκευση και τα καλύτερα blends σε κάθε τοµέα. Kαφές από εκλεκτά χαρµάνια της Λατινικής Αµερικής και της Αφρικής, µε απίστευτο άρωµα, περίπου 140 ετικέτες ελληνικού και ξένου αµπελώνα σε µπουκάλι -και 50 που σερβίρονται σε ποτήρι, ενώ η «µεταλλική» κάβα στο υπόγειο φιλοξενεί 200 επιλογές για αγορά-, cocktail list µε classic και speakeasy recipes, αλλά και επιλεγµένα premium αποστάγµατα, που δύσκολα θα βρείτε αλλού. Από την άλλη, η κάρτα µε µεσογειακές γεύσεις αλλά και street επιλογές, επιµέλειας του chef Βασίλη Γεωγλέρη, συνοδεύει άριστα την επιλογή σε κρασί, από brioche µε παστράµι, ρόκα, τουρσί, καραµελωµένα κρεµµύδια και σιναπόσπορο, κρύα πιάτα, όπως το ceviche µε γαρίδες, µέχρι ζεστά, όπως τα στριφτούδια Κρήτης, χωρίς να λείπουν τα πιάτα ηµέρας – το µενού είναι εµπνευσµένο, µε βαρύτητα στην πρώτη ύλη αλλά και την εκτέλεση. Καθώς η ώρα περνά, προσανατολιζόµαστε περισσότερο στο µπαρ, τα φώτα χαµηλώνουν και οι jazz, soul, funky και rock ήχοι µας κρατάνε συντροφιά, ολοκληρώνοντας µε τον καλύτερο τρόπο την έξοδό µας. Η εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιµής -ειδικά τα κρασιά θα τα βρείτε σε… σκανδαλωδώς προσιτές τιµές-, η φιλική διάθεση και, φυσικά, τα speciality blends έχουν µετατρέψει το Warehouse σε στέκι, είτε εκείνων που θέλουν να απολαύσουν απλώς έναν καλό καφέ είτε εκείνων που αναζητούν µια οινογευστική εµπειρία υψηλού επιπέδου. Tip: Το εξαιρετικό κυριακάτικο brunch (12:00-16:00) – ένα αλµυρό, ένα γλυκό και καφές της επιλογής σας €12! Highlight: Τα private dinners… Zητήστε να ετοιµάσουν το δικό σας wine menu (από 4 άτοµα και πάνω) και, φυσικά, την αντίστοιχη συνοδεία κρασιού και απολαύστε µια… customized γαστρονοµική πρόταση, από expert του είδους! Καθηµερινά 08:00-02:00.

Μαύρος Γάτος

- Διαφήμιση -

ΚΩΛΕΤΤΗ 40-42, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, Τ. 210 3800518
Η επιλογή του ονόµατος κάθε άλλο παρά τη… γνωστή λαϊκή προκατάληψη έφερε σε αυτό το ατµοσφαιρικό street bar! Σε λίγο καιρό συµπληρώνει 5 χρόνια ζωής και ισάριθµα επιτυχίας, διατηρώντας αναλλοίωτο το ύφος και το χαρακτήρα του,… σε µια από τις πιο ιστορικές και ζωντανές περιοχές του κέντρου. Αν και είναι ανοιχτά από το πρωί για ποιοτικό καφέ, το δυνατό του χαρτί είναι η βραδινή διασκέδαση, ακόµα και τις «δύσκολες» καθηµερινές. Με ξεκάθαρες τις αµερικάνικες επιρροές, τόσο στο χώρο όσο και στη µουσική, έχει αποκτήσει πιστό κοινό και αποτελεί σταθερό meeting point. Με ιδιαίτερες µουσικές, κυρίως… παλιάς κοπής, επιλογές ψαγµένων Djs από κλασικό ροκ, blues, jazz, ’80s και ’90s, ενηµερωµένη κάβα µε πολύ τίµια ποτά αλλά και cocktails, σε ένα ζεστό και άνετο περιβάλλον, µε µεγάλες τζαµαρίες ολόγυρα και µια τεράστια φωτεινή φωτογραφία του Σικάγο, δεν είναι τυχαίο ότι εντυπωσιάζει! Το επίσης επιβλητικό, 12 µέτρων µπαρ από µαόνι, µε τον τεράστιο καθρέφτη στο φόντο, κάτω από κρεµαστά φωτιστικά, που θυµίζει εποχή της ποτοαπαγόρευσης, µας προδιαθέτει να… ξενυχτήσουµε! Highlight: Τα υπέροχα θεµατικά µουσικά events, µε προγραµµατισµένα αυτά κάθε Τετάρτη. Καθηµερινά, 10:00-όσο πάει.

Μαύρος Γάτος: Είναι το πιο ιδιαίτερο bar των Εξαρχείων;

Ήβη
ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 2, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, Τ. 215 5100787
Με δυνατό του σηµείο την τοποθεσία, πάνω στην Πλατεία των Εξαρχείων, και µε το φυσικό φως να το λούζει όλη µέρα, εξαιτίας της τζαµαρίας του, το Ήβη είναι το ιδανικό σηµείο για να χαλαρώσουµε, χαζεύοντας την κίνηση στην ιστορική Πλατεία. Μακριά από τα στηµένα concept, στεγάζεται σε ένα χώρο δύο επιπέδων -το πάνω είναι ένα άνετο πατάρι-, minimal αισθητικής, µε βάση το ανοιχτόχρωµο ξύλο και κάποια βιοµηχανικά στοιχεία, και µαρτυρά ανεπιτήδευτη διάθεση φιλοξενίας. Στα τρία χρόνια λειτουργίας του, φαίνεται πως έχει βρει το µυστικό της επιτυχίας, καθώς διατηρεί σε απόλυτη αρµονία το εναλλακτικό ύφος της περιοχής και τις υπηρεσίες ενός καλαίσθητου και προσεγµένου café bar, που προσφέρει ποιοτικό καφέ, ολόφρεσκα σνακ, δροσερές γρανίτες και φρουτοσαλάτες, αλλά και επιλεγµένα παγωτά, ενώ καθώς περνάει η µέρα, ποτά και cocktails, µάλιστα σε τιµές εξαιρετικά προσιτές, συνοδεία lounge µουσικών ήχων. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, προτιµήστε τα τραπεζάκια πάνω στην πλατεία, που, κατάλληλα διαµορφωµένα και µε τα δέντρα ολόγυρα, παραπέµπουν σε ολάνθιστο κήπο… Highlight: Stay tuned για τα ξεχωριστά και ενηµερωµένα lives και events, που πραγµατοποιούνται συχνά. Extra: Τώρα που είναι η κατάλληλη εποχή, απολαµβάνουµε δροσιστικά mojitos και caipirinha µόλις µε €5! Καθηµερινά 08:00-03:00.

Αλεξανδρινό
ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 69, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, Τ. 210 3827780
Τ. 210 3827780 Ένα αυθεντικό µπιστρό, ροµαντικό, ζωντανό και µποέµ, σήµα κατατεθέν στην περιοχή τα 8 χρόνια που λειτουργεί. Αρώµατα και γεύσεις παριζιάνικες σε άψογη αρµονία, µε χρώµατα και ατµόσφαιρα αλεξανδρινή, συνοδεία αντίστοιχων ακουσµάτων. Καθηµερινά, 11:00-όσο πάει.

Komma Bar
ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΥ 6, Τ. 213 0238555
Στον πεζόδροµο της Μαυροκορδάτου, στις παρυφές των Εξαρχείων, το Komma bar είναι… friendly, µε διάθεση επικοινωνίας, arty εσωτερικό, µε κολάζ από χαρτόκουτα -και έναν «άνθρωπο»-στένσιλ που πυροβολεί µια πραγµατική τηλεόραση-, µακρόστενα τραπέζια έξω -όπου πολλές διαφορετικές παρέες µπορεί να καταλήξουν σε µία-, τίµια ποτά (σε πολύ καλές τιµές) και house, disco και techno ήχους. Highlight: Τα συχνά street parties που διοργανώνονται! Καθηµερινά (εκτός Κυριακής) 08:00-όσο πάει.

The Black Kordatian Street Event: Το Komma κάνει την αρχή στις 6/10  για ένα πολυσυλλεκτικό καλλιτεχνικό happening!

Βυσσινόκηπος

ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 27, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, Τ. 210 3801691

Όλα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια από την αγάπη για το θέατρο δύο φίλων και ηθοποιών, της Ελένης και της Δώρας (φωτό). Εµπνευσµένες από το αριστούργηµα του Τσέχωφ, έφτιαξαν τον δικό τους… Βυσσινόκηπο, πού αλλού… στην κατ’ εξοχήν καλλιτεχνική περιοχή του κέντρου, τα Εξάρχεια, σε ένα ήσυχο σηµείο απέναντι από το παρκάκι της Ναυαρίνου. Ζεστός και ατµοσφαιρικός χώρος µε βυσσινί πινελιές, cozy τραπεζάκια στο πεζοδρόµιο µε χρωµατιστές λεπτοµέρειες και κεράκια, διάχυτη φιλική διάθεση, στο θεατρόφιλο αυτό café bar, που καθιερώθηκε αµέσως ως καλλιτεχνικό στέκι. Θαµώνες mix & match ηλικιακά, φιλότεχνοι, άνθρωποι του θεάτρου, λάτρεις του κέντρου, συγκεντρώνονται καθηµερινά για συζητήσεις συνοδεία καφέ, ξεχωριστών cocktails, σπιτικών γλυκών, χειροποίητων σνακ ή και finger food, απολαµβάνοντας κάθε βράδυ ένα ευρύ φάσµα ψαγµένων funky, jazz, blues, indie αλλά και µπιτάτων ήχων. Καθηµερινά 10:30-όσο πάει.

Κόκκινος Λωτός
Ζωοδόχου Πηγής 5, Εξάρχεια, Τ. 210 3801380

Ένα καινοτόµο café bar σε έναν ατµοσφαιρικό χώρο, µε ασιατικές επιρροές και χαλαρές µουσικές… Οι ιδέες που το ξεχωρίζουν είναι η self service εξυπηρέτηση και τα φθηνά ποτά, cocktails και καφέδες, των οποίων η τιµή εξαρτάται από τις λεπτοµέρειες… δηλαδή, άλλη τιµή αν το ποτό είναι σκέτο, άλλη αν είναι µε χυµό κ.ο.κ. Δευτ.-Παρ. 11:00-03:00, Σάβ. 12:00-06:00 & Κυρ. 19:00-όσο πάει.

Πηγή: Athensmagazine.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα