Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρωτομαγιά στην Αθήνα

10 σημεία για να πλέξετε στεφάνι.

Η πρώτη ημέρα του απόλυτου ανοιξιάτικου μήνα θα σας βρει στην Αθήνα; Αυτός δεν είναι σε καμία περίπτωση λόγος για να μην τη γιορτάσετε όπως της αρμόζει. Όσο και αν επιμένουμε να το ξεχνάμε, το κλεινόν άστυ διαθέτει τετραγωνικά πρασίνου, αν όχι πολλά, σίγουρα επαρκή για τον μέσο Αθηναίο, που είτε τα αγνοεί είτε τα θυμάται μόνο σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις: όταν ο προγραμματισμός, η κατάσταση της οικονομίας ή η διάθεση δεν ανταποκρίνονται στις τάσεις φυγής του.

- Διαφήμιση -

Με τους αρχαιολογικούς χώρους κλειστούς, και τις εορταστικές εκδηλώσεις φέτος να λάμπουν δια της απουσίας τους –τα δημόσια ταμεία δεν έχουν λεφτά για λουλούδια– ετοιμάζουμε σαντουιτσάκια, καναπεδάκια, σπιτική πίτσα και λοιπά finger food, ρίχνουμε στο καλαθάκι ένα μπουκάλι κρασί, μαζί με ένα – δυο επιτραπέζια και παίρνουμε… τους λόφους, τα πάρκα, τους κήπους και τα άλση, για μια μονοήμερη εκδρομή στην (εγγύς) φύση.

Οι υπερπαραγωγές

* Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης στο Ίλιον, το έχουμε ξαναπεί, καταλαμβάνει δικαιωματικά μία από τις πρώτες θέσεις με τους αγαπημένους μας χώρους πρασίνου στην πόλη. Ιδανικό για ατελείωτες βόλτες χάρη στην τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα έκτασή του, πλήρως εξοπλισμένο με ξύλινα τραπεζάκια για πικνίκ, αν δε θέλετε να στρώσετε καρό κουβερτούλα στο γρασίδι του, και… πυκνοκατοικημένο από περισσότερα από 177 είδη πουλιών, αποτελεί σαφέστατα μία από τις καλύτερες πρωτομαγιάτικες αποδράσεις εντός τειχών. Επειδή, όμως, αυτό δεν αποτελεί πλέον μυστικό, φροντίστε να φτάσετε σχετικά νωρίς, αν θέλετε να πιάσετε θέση δίπλα στη λιμνούλα με τις καλαμιές –κατά πάσα πιθανότητα το ομορφότερο σημείο του.

* Στον Εθνικό Κήπο θα έρθετε εξίσου νωρίς, αν όχι νωρίτερα, για να πιάσετε… καλή θέση πριν αρχίσουν να συρρέουν τα πλήθη –που θα σας αιφνιδιάσουν αν έχετε καιρό να βολτάρετε πίσω από το Ζάππειο. Ο μίνι ζωολογικός κήπος και η παιδική χαρά θα κάνουν ευτυχισμένα τα πιτσιρίκια, ενώ η πρόσφατη μέριμνα για την καθαριότητα και την επαναφορά του στην καθημερινότητα της πόλης θα εκπλήξουν κι εσάς ευχάριστα. Για τους μη προνοητικούς, ή τους τεμπέληδες, που θα έρθουν χωρίς το καλαθάκι του πικνίκ, φροντίζει το café «Ο Κήπος», που σερβίρει μεταξύ άλλων ουζοποικιλίες στη σκιά των δέντρων.

- Διαφήμιση -

* Το Άλσος Σκοπευτηρίου Καισαριανής είναι περιποιημένο, καταπράσινο, γεμάτο πλακόστρωτα δρομάκια και προσεκτικά μελετημένες γωνιές, κι απολαμβάνει ένα σημαντικότατο αβαντάζ έναντι των υπολοίπων: τα ξακουστά ταβερνάκια της Καισαριανής να το περιτριγυρίζουν. Το καλαθάκι του πικνίκ εδώ μάλλον δε θα το χρειαστείτε, αφού δύσκολα θα αποφύγετε τον πειρασμό να καταλήξετε για μεσημεριανό στα τραπεζάκια τους. Για τους εγκρατείς, ένα συμπαθέστατο café μέσα στο πάρκο προσφέρει τα απαραίτητα σε σνακ, καφέδες, ροφήματα και αλκοόλ.

* Με διαφορά την καλύτερη θέα στην Ακρόπολη θα απολαύσετε από τον επίσης καταπράσινο λόφο του Φιλοπάππου, ο οποίος απέχει τις υπόλοιπες μέρες έτη φωτός από το φολκλόρ και τον συνωστισμό της Καθαράς Δευτέρας, με την οποία τον έχουμε συνδέσει οι περισσότεροι. Επτακόσια ολόκληρα στρέμματα πνιγμένα στα πεύκα, χωμάτινα μονοπάτια ιδανικά για εξερευνήσεις, ξύλινα γεφυράκια, συν το sightseeing που προσφέρουν στους λάτρεις του… σπορ οι δημιουργίες του Δημήτρη Πικιώνη που τον στολίζουν και τα αμέτρητα είδη ενδημικών κι αποδημητικών πουλιών και χελωνών που τον κατοικούν. Θέλετε κι άλλους λόγους για να στρώσετε εδώ το καρό σας τραπεζομάντηλο;

* Οι κάτοικοι των βορείων προαστίων, αλλά κι εκείνοι του κέντρου που επιθυμούν κάτι πιο «εξωτικό», ορκίζονται στο όνομα του Δάσους Συγγρού. Στα όρια των δήμων Αμαρουσίου, Μελισσίων και Κηφισίας, ένα πραγματικό δάσος πνιγμένο στα πεύκα, τους ελαιώνες, τις αμυγδαλιές και τα περιβόλια, τα οποία διασχίζουν χωμάτινα μονοπάτια που σας προσκαλούν να τα εξερευνήσετε ένα προς ένα. Τα πιτσιρίκια σας θα λατρέψουν την παιδική χαρά, ενώ εσείς θα εκτιμήσετε και το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν η μοναδική στην Ελλάδα ορθόδοξη νεογοτθική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, όπως και το σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ αρχοντικό της οικογένειας Συγγρού, από το οποίο πήρε και το δάσος το όνομά του.

Τα μικρά μυστικά

- Διαφήμιση -

* Σαν καινούριο, το Αττικό Άλσος του Γαλατσίου έχει περισσότερα από χίλια ολόφρεσκα δεντράκια, έναν στεγασμένο χώρο για να μεταφέρετε τα καρό σας τραπεζομάντηλα σε περίπτωση που πιάσει βροχή και όμορφα ξύλινα παγκάκια για όσους προτιμούν το finger food τους απλωμένο σε τραπεζάκια. Παιδική χαρά, γηπεδάκια 5×5, βόλεϊ και τένις συμπληρώνουν μια εικόνα που μας αρέσει πολύ, ενώ χρέη αναπληρωτή του αγαπημένου café Ζέπελιν με την υπέροχη θέα, που ανακαινίζεται για το καλοκαίρι, εκτελεί το χαριτωμένο Υάδες.

* Μπορεί οι δήμοι της Αθήνας να μην γιορτάζουν φέτος με grande εκδηλώσεις την έλευση του τελευταίου μήνα της άνοιξης, οι ανθοκομικές εκθέσεις όμως αναπληρώνουν την έλλειψη λουλουδιών στους δρόμους της πόλης. Πρώτη και καλύτερη η θρυλική Ανθοκομική Έκθεση της Κηφισιάς, που ανοίγει τις πύλες της σήμερα, 28 Απριλίου, στο Άλσος Κηφισιάς. Ακολουθούν δύο ακόμη εκθέσεις, στην Ακτή της Βάρκιζας και το Πάρκο Γουδή.

* Το κρυμμένο από τους προβολείς της δημοσιότητας Άλσος Ιλισίων, που εκτείνεται σε μήκος 3,5 χιλιομέτρων από τη Μιχαλακοπούλου μέχρι την Πανεπιστημιούπολη στους πρόποδες του Υμηττού, ευωδιάζει από το άρωμα των πεύκων και προσφέρεται για εξερευνήσεις.

* Το μικρό –μόλις πενήντα στρεμμάτων– αλλά καταπράσινο και φροντισμένο Άλσος της Νέας Σμύρνης είναι ίσως η καλύτερη επιλογή νότια του κέντρου. Πεύκα, κυπαρίσσια και αμέτρητα θαμνάκια αποτελούν την πράσινη ενδυμασία του, ενώ δύο σιντριβάνια στολίζουν τις διαδρομές του και ντύνουν την ησυχία με τον ήχο του νερού.

* Αν… καλομάθετε στην πράσινη θέα και θέλετε να επαναλάβετε τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και την Κυριακή, ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου θα είναι ανοιχτός –όπως και κάθε άλλη Κυριακή εδώ και σχεδόν ένα μήνα– από τις 10.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι, δίνοντάς μας την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα φροντισμένα παρτέρια του και τις δημιουργίες μιας άγνωστης εν πολλοίς τέχνης, της κηποτεχνικής.

Πηγή: travelstyle.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα