Γιατί οι γάτες λατρεύουν τα κουτιά;

0
339

Όσοι είναι κάτοχοι μιας γάτας, θα έχετε πλέον συνειδητοποίηση οτι όσο πληρώνετε περισσότερο για κάτι, τόσο λιγότερο ενδιαφέρεται για αυτό η γάτα σας. Μπορεί να του έχετε πάρει το πιο ακριβό παιχνίδι της αγοράς, αλλά το αγαπημένο σας γατι θα αδιαφορήσει και θα ασχοληθεί με το κουτί του. Αλλά γιατί όμως οι γάτες αγαπάνε τόσο πολύ τα κουτιά; Και κάπου εδώ η επιστήμη έρχεται να μας βοηθήσει ώστε να διαλευκάνουμε αυτο το μυστήριο…

Τους θυμίζουν την θαλπωρή της μαμά τους

Προκειμένου να καταλάβουμε την συμπεριφορά μιας οικόσιτης γάτας, θα είναι καλό να ρίξουμε μια ματιά στους μακρινούς, άγριους, συγγενείς της στην φύση. Όταν ένα αιλουροειδές είναι έτοιμο να γεννήσει, φτιάχνει μια μικρή φωλιά, προκείμενου να προστατευτεί απο επίδοξους θηρευτές. Οι γάτες κάνουν ακριβώς το ίδιο, αν έχετε παρατηρήσει μια έγκυο γάτα θα δείτε οτι πηγαίνουν σε κάποια γωνία του σπιτιού, σε κάποια ντουλάπα ή σε κάποιο σημείο που είναι δύσκολο να την βρεις. Όταν γεννιούνται τα νεογνά, όλα βρίσκονται στριμωχτά σε ένα σημείο, μαζεμένα και χαϊδεύονται. Αυτή η διαδικασία βοηθάει την γάτα, καθώς πέρα την νοσταλγία, προκαλεί διάφορες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο της (όπως οι ενδορφίνες) που τις βοηθάνε να ηρεμούν.

Την βοηθάει στο να καραδοκεί την λεία της

Μπορεί γενικά οι γάτες να περιμένουν να τις ταΐσουμε(;) αυτο όμως δεν σημαίνει οτι δεν ειναι και ικανοί κυνηγοί. Για την ακρίβεια οι γάτες είναι εξαιρετικοί θηρευτές καθώς κατέχουν την τέχνη της ενέδρας. Επειδή λοιπόν οι πιθανότητες του να πιάσουν το θήραμα τους στα ανοιχτά δεν είναι πολλές, ένα κουτί τους δίνει την κατάλληλη κρυψώνα ώστε να καραδοκούν το θήραμα τους πριν επιτεθούν καθώς και τους βοηθάει να ξανακρυφτούν μόλις κάνουν την “δουλειά” τους. Δηλαδή με απλά λόγια, ένα κουτί μετατρέπει ένα όμορφο γατάκι σε κομάντο.

Τους βοηθάει να είναι εσωστρεφής

Οκ, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι γάτες γενικά δεν είναι ο ορισμός του εξωστρεφές ζώου. Δεν θα δεις πολλούς ανθρώπους στο πάρκο με την γάτα τους όπως συμβαίνει με τους κατόχους σκύλων. Στην εσωστρέφεια της γάτας συμφωνεί και η επιστήμη, σύμφωνα με το βιβλίο “The Domestic Cat: The Biology of its Behaviour”, “οι γάτες δεν φαίνεται να αναπτύσσουν στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων για να παρακάμψουν τις αγωνιστικές συναντήσεις αποφεύγοντας άλλους ή μειώνοντας τη δραστηριότητά τους”. Επίσης μια μελέτη το 1999 ανακάλυψε οτι σε σπίτια που έχουν δυο γάτες, τον μισό χρόνο τους απέφευγαν την οπτική επαφή μεταξύ τους παρόλο που ήταν συνήθως σε απόσταση 3 μέτρων το ένα από το άλλο. Με λίγα λόγια οι γάτες προτιμούν την ηρεμία τους και ένα κουτί τους βοηθάει σε αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here