Ανακάλυψαν τον δεύτερο πιο απομακρυσμένο γαλαξία του σύμπαντος!

Ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε τον δεύτερο πιο απομακρυσμένο γαλαξία στο σύμπαν!

Οι αστρονόμοι από τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ευρώπη ανακάλυψαν τον γαλαξία που βρίσκεται 12,8 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά και έχει ηλικία 13,7 δισ. έτη.

- Διαφήμιση -

Αν και εμφανίσθηκε μόνο ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά την «Μεγάλη Έκρηξη» (Big Bang) που αποτέλεσε την αφετηρία του σύμπαντος, ο εν λόγω γαλαξίας G0983808 -πιθανώς ένας από τους πρώτους που υπήρξαν- μπορούσε κιόλας να γεννά πολλά άστρα.

Η αρχική ανακάλυψη έγινε από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χέρσελ» και ακολούθησαν πιο λεπτομερείς παρατηρήσεις -χάρη στη μέθοδο του βαρυτικού φακού- με το μεγάλο αμερικανο-μεξικανικό τηλεσκόπιο LMT διαμέτρου 50 μέτρων στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου του Μεξικού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μεξικανό Χόρχε Ζαβάλα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy».

Για την ιστορία, ο πιο μακρινός γαλαξίας είναι ο zb_GND_5296 και βρίσκεται 13 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Ο γαλαξίας εικάζεται ότι γεννήθηκε όταν το σύμπαν ήταν 700 εκατομμυρίων ετών, δηλαδή 700 εκατομμύρια έτη μετά το Big Bang.

Σχεδόν όλα τα αντικείμενα σε αυτή την εικόνα είναι γαλαξίες. Ο zb_GND_5296 φαίνεται στην μεγέθυνση.
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα