Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

ΣΕΒ: «Ο κατώτατος μισθός μειώνεται κατά 111 ευρώ τον μήνα»

Η ερμηνεία μιάς διάταξης άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου», με τον ΣΕΒ να κάνει λόγο για προσπάθεια επαναφοράς προσαυξήσεων και τριετιών μέσω «ψευδοερμηνείας» του νόμου, η οποία αν εφαρμοστεί θα εκτινάξουν, όπως υποστηρίζουν, το μισθολογικό κόστος πολύ πάνω από τα 650 ευρώ.

Ήδη απειλούν με προσφυγές, προϊδεάζοντας για «πόλεμο» με την κυβέρνηση σχετικά με την εφαρμογή του νόμου.

Τι ζητάει ο ΣΕΒ

- Διαφήμιση -

Οι εργοδοτικοί φορείς ζητούν να μην περιλαμβάνονται οι 3ετίες, ερμηνεύοντας διάταξη του νόμου που αναφέρει ότι ο κατώτατος μισθός είναι μοναδικό ποσό και ως εκ τούτου θεωρεί πως σε αυτό περιλαμβάνονται και όποια επιδόματα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας απαντά ότι οι τριετίες που ισχύουν με βάση τον νόμο θα εφαρμοστούν κανονικά.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία υπολογίζονται έως τρεις 3ετίες, οι οποίες είχαν κατοχυρωθεί έως και το 2012 και οι οποίες ακολουθούν τους εργαζόμενους στο εργασιακό τους βίο.

Ακολουθεί σχετικό παράδειγμα:

Εργαζόμενος με αμοιβή -μέχρι τον Ιανουάριο του 2019- τον κατώτατο μισθό 586,08 ευρώ και τρεις 3ετίες μέχρι το 2012, το ποσό με το οποίο θα αμείβεται ανέρχεται σε 761,8 ευρώ. Εργαζόμενος σήμερα με την ίδια αμοιβή (κατώτατος μισθός) 650 ευρώ και τις ίδιες 3ετίες (3) θα πρέπει να λαμβάνει τον μήνα 845 ευρώ τον μήνα. Αν περάσει το αίτημα του ΣΕΒ, η αμοιβή του συγκεκριμένου εργαζόμενου θα περιοριστεί στα 650 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν γνωστοί εργατολόγοι, ο νόμος που αφορά στον νομοθετικά οριζόμενο κατώτατο μισθό -ο οποίος ανήρχετο σε 586,08 για εργαζομένους άνω των εικοσιπέντε (25) ετών και σε510,95 ευρώ για εργαζομένους κάτω των εικοσιπέντε (25)-, εξασφαλίζει και προστατεύει το επίδομα τριετίας για όσους είχαν συμπληρώσει αντίστοιχη προϋπηρεσία έως τις 14.2.2012.

Τι αναφέρει ο νόμος για τον κατώτατο μισθό

- Διαφήμιση -

«Ο κατά τα άνω κατώτατος μισθός των υπαλλήλων άνω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών άνω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω. ii)

Ο κατά τα άνω κατώτατος μισθός των υπαλλήλων κάτω των περ.1 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για μία τριετία προϋπηρεσίας και για προϋπηρεσία 3 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών κάτω των 25 ετών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως δύο τριετίες και συνολικά 10% για προϋπηρεσία 6 και άνω ετών…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα