Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Κλιμακωτή αύξηση δασμών στα κινεζικά προϊόντα σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Φουντώνει ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Κίνας.

Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει την επιβολή επιπρόσθετων δασμών, ύψους 10% μέχρι το τέλος της χρονιάς, που κατόπιν θα αυξηθούν στο 25%, σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα. Έκτακτη συνεδρίαση στο Πεκίνο προκειμένου να αποφασισθεί η κινεζική αντίδραση.

- Διαφήμιση -

Η Ουάσινγκτον επιμένει στην πολιτική προστατευτισμού αναγγέλλοντας ότι θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς, ύψους 10% μέχρι το τέλος της χρονιάς, που κατόπιν θα αυξηθούν στο 25%, σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν το Πεκίνο ανταποδώσει.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι εάν η Κίνα προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντιποίνων εναντίον Αμερικανών αγροτών ή εναντίον αμερικανικών βιομηχανιών, «θα προχωρήσουμε αμέσως στην τρίτη φάση, η οποία είναι οι δασμοί σε επιπρόσθετα εισαγόμενα προϊόντα αξίας κατά προσέγγιση 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Οι νέοι πρόσθετοι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου, και αρχικά θα ανέρχονται στο 10%, ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2019 θα αυξηθούν στο 25%.

Ντόναλντ Τραμπ
AP Photo/Evan Vucci

Η Κίνα έχει πληροφορηθεί για τις προθέσεις των ΗΠΑ και δεν πρόκειται να παραμείνει με «σταυρωμένα τα χέρια». Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί η κινεζική αντίδραση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Από την επιβολή δασμών εξαιρέθηκαν -σε πρώτη φάση- προϊόντα όπως τα «έξυπνα» ρολόγια και τα κινητά τηλέφωνα της Apple που κατασκευάζονται σε κινεζικά εργοστάσια, δεν αποκλείεται όμως στο μέλλον να συμπεριληφθούν και αυτά.

- Διαφήμιση -

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Κίνας πιθανότατα δεν πρόκειται να στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για να διεξαχθούν συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά την εμπορική διένεξη των δύο πλευρών, γράφει η εφημερίδα South China Morning Post επικαλούμενη κινεζική κυβερνητική πηγή που δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Πεκίνο επανεξετάζει το σχέδιο να σταλεί μια αντιπροσωπεία υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λίου Χε στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Τζονγκ Σαν προεξόφλησε σε στελέχη μεγάλων ξένων εταιρειών ότι ο μονομερής τρόπος με τον οποίο δρα η κυβέρνηση Τραμπ θα ζημιώσει τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας, ενώ θα πλήξει επίσης την παγκόσμια οικονομία.

Ο Τζονγκ επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι δεν υπάρχει νικητής σε έναν εμπορικό πόλεμο και ότι η συνεργασία είναι η μοναδική ορθή επιλογή.

Από την πλευρά τους, στελέχη της κυβέρνησης της Ιαπωνίας απηύθυναν έκκληση να τερματιστεί το ταχύτερο ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, προειδοποιώντας ότι θα τρωθεί η παγκόσμια ανάπτυξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα