Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Μια παρεξήγηση (;) βύθισε την τουρκική οικονομία

Οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η τουρκική οικονομία, στη σκιά του καυγά που ξέσπασε μεταξύ του Ντόναλντ Τράμπ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αιτία και αφορμή.

Η αποφυλάκιση μιας Τουρκάλας που κρατήθηκε στο Ισραήλ και φέρεται να έχει διασυνδέσεις με τη Χαμάς και η συνεχιζόμενη κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, φαίνεται πως φούντωσε τον «πόλεμο» μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

- Διαφήμιση -

Με την τουρκική λίρα να έχει απολέσει το 45% της αξίας της ως προς τη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του αμερικανικού νομίσματος (εντός του 2018) και τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας να παραμένουν σε αδιέξοδο, μια παρεξήγηση στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου, 2018) μεταξύ του Ντ. Τραμπ και του Ρ.Τ. Ερντογάν προκάλεσε μια σύγκρουση άνευ προηγουμένου.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, που επικαλείται αξιωματούχους από την Τουρκία, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησαν στην ταυτόχρονη απελευθέρωση της Εμπρού Οσκάν (ΗΠΑ) και του Άντριου Μπράνσον (Τουρκία).

Το θέμα απασχόλησε τους ηγέτες των δύο χωρών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ (11/07) και υπήρξε η πεποίθηση πως από τη μία μεριά θα απελευθερωνόταν η Τουρκάλα Εμπρού Οσκάν που κρατείτο στο Ισραήλ κατηγορούμενη για επαφές με τη Χαμάς και από την άλλη πλευρά θα αφηνόταν ελεύθερος από την Τουρκία ο Άντριου Μπράνσος, κήρυκας από τη Βόρεια Καρολίνα που κατηγορείται για «τρομοκρατία».

Πράγματι, η 27χρονη Οσκάν αφέθηκε ελεύθερη, δεν έγινε όμως το ίδιο και με τον αμερικανό πάστορα που παραμένει υπό κατ’ οίκον περιορισμό στα παράλια της Σμύρνης.

Η συνεχιζόμενη κράτηση του Άντριου Μπράνσον υπήρξε κομβικής σημασίας σε μια ταχέως κλιμακούμενη κρίση που οδήγησε στην πτώση της τουρκικής λίρας σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Ο διάλογος Τραμπ – Ερντογάν

- Διαφήμιση -

Ένας Τούρκος αξιωματούχος κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων δήλωσε ότι η συζήτηση μεταξύ του Τραμπ και του Ερντογάν είχε παρεξηγηθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος πίστευε ότι είχε εξασφαλίσει μια συμφωνία με τον ομόλογό του για την απελευθέρωση του Μπράνσον αφού εκείνος με τη σειρά του έπειθε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να απελευθερώσει την Οσκάν.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε τη βεβαιότητα πως συμφώνησε με τον Ντ. Τραμπ για την κατ’ οίκον κράτηση του αμερικανού πάστορα μέχρι την ενδεχόμενη απελευθέρωσή του.

Η συνάντηση των δύο ανδρών «πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο αξιωματούχος στον Guardian. Ο Ερντογάν ρώτησε το Τραμπ για την 27χρονη φυλακισμένη στο Ισραήλ παρουσία του μεταφραστή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να απάντησε πως αναμένει την «κίνηση της Τουρκίας για τον Πάστορα» ζητώντας εμμέσως την απελευθέρωσή του, με τον Ερντογάν να ανταπαντά «εντάξει» εννοώντας πως «εργαζόμαστε για αυτό».

Ο διάλογος των δύο ανδρών παρατίθεται από το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, δείχνοντας πως όλα ξεκίνησαν από μια παρεξήγηση που όμως δε λύθηκε ποτέ με τα αποτελέσματα της να προξενούν αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στην τουρκική οικονομία όσο και τις παγκόσμιες αγορές.

Αδιέξοδο στις συνομιλίες

- Διαφήμιση -

Και ενώ η κρίση μεταξύ των δύο χωρών κορυφώνεται, σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν και οι νέες συνομιλίες (13/08) του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στις ΗΠΑ σχετικά με την κράτηση από τις τουρκικές αρχές του αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

O Μπόλτον, διεμήνυσε στον Τούρκο αξιωματούχο πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν με την Τουρκία αν δεν απελευθερωθεί ο αμερικανός πάστορας.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα περί προθεσμίας στην Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον πάστορα, αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν πως δεν έχει δοθεί τέτοια προθεσμία.

Εξελίξεις

Ο αμερικανός πάστορας, που δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία, προσέφυγε και πάλι σε τουρκικό δικαστήριο ζητώντας να αρθούν η κατ’ οίκον κράτηση και η ταξιδιωτική απαγόρευση που του έχουν επιβληθεί, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του στο πρακτορείο Reuters.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία θα μποϊκοτάρει τα ηλεκτρονικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις και έχουν αυξήσει τους δασμούς σε βάρος της Άγκυρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα