Πόσο σημαντική είναι η νομιμοποίηση των αμβλώσεων;

0
115

Μία από τις ειδήσεις που απασχολούν τα ΜΜΕ του πλανήτη και εν συνεχεία το κοινό είναι η νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία. Το δημοψήφισμα αποτελεί τομή σε μία συντηρητική κοινωνία όπως αυτή της Ιρλανδίας που τα τελευταία χρόνια δείχνει να πετάει από πάνω της τα ρυπαρά σημάδια της καθολικής Εκκλησίας.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρκετά σημαντικό γιατί δίνει την δυνατότητα στις γυναίκες να αποφασίζουν οι ίδιες για τον έλεγχο της αναπαραγωγικής τους υγείας, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Trump υποστήριζε κάποιου είδους μορφής τιμωρίας για τις γυναίκες που επιζητούν αμβλώσεις.

Πάμε όμως να δούμε τι ίσχυε μέχρι σήμερα στην Ιρλανδία και τι αλλάζει:

Μέχρι σήμερα, στο μεγάλο νησί της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι αμβλώσεις είναι απαγορευμένες εκτός από την περίπτωση που η ζωή της γυναίκας βρισκόταν σε κίνδυνο (μάλιστα αυτή η προειδοποίηση προστέθηκε μόλις το 2013). Επρόκειτο για μία από τις περιοριστικές νομοθεσίας για την άμβλωση στον ανεπτυγμένο κόσμο, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το «δικαίωμα στην ζωή των αγέννητων».

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετές ήταν οι γυναίκες που έπρεπε να ταξιδέψουν μέχρι την Βρετανία ώστε να προχωρήσουν στην επιθυμητή άμβλωση, η οποία είναι μία επίπονη διαδικασία. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία ενός 14χρονου κοριτσιού που βιάστηκε το 1992 και παρά την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μετά από δικαστική εντολή δεν μπορούσε να εγκαταλείψει την χώρα. Τελικά αυτοκτόνησε και ύστερα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αποφασίστηκε να υπάρξουν ορισμένες ελαφρύνσεις στη συγκεκριμένη τροπολογία.

Αυτό είναι ένα χτύπημα των Ιρλανδών στην Καθολική Εκκλησία και τον συντηρητισμό, μετά το σκάνδαλο της παιδεραστίας στους κόλπους της Εκκλησίας το 1991, φέρνοντας νέα σύγκρουση στην σχέση εκκλησίας – κράτους. Γεγονός που έριξε το ποσοστό των Καθολικών από το 91% στο 78% που έχει καταγραφεί σήμερα, ενώ μόλις το 2015 πέρασε νομοσχέδιο όπου επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων (παρότι πρέπει να περιμένουν γύρω 4 χρόνια μετά την αίτησή τους).

Τέλος αυτή η απόφαση αναμένεται να φέρει νέες αλλαγές και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ που μέχρι σήμερα απαγορεύουν δια ροπάλου το δικαίωμα στην άμβλωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here