Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δολοφονήθηκε η δημοσιογράφος που αποκάλυψε τα Panama Papers

Σοκ έχει προκαλέσει στον δημοσιογραφικό κόσμο η δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία από τη Μάλτα.

Μία βόμβα που έσκασε κάτω από το αυτοκίνητό της, την ώρα που ξεκινούσε από το σπίτι της προκάλεσε τον ακαριαίο θάνατό της. Η 53χρονη δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει την σχέση της κυβέρνησης του νυν πρωθυπουργού της χώρας, Ζοζέφ Μουσκάτ με το σκάνδαλο των Panama Papers, γεγονός που οδήγησε σε πρόωρες εκλογές.

- Διαφήμιση -

Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία ήταν μια από τις πιο γνωστές μπλόγκερ της Μάλτας καθώς ,αποκάλυπτε υποθέσεις διαφθοράς. Είχε εργαστεί πάνω στα Panama Papers, μέσα από τα οποία αποκάλυψε ύποπτες δοσοληψίες μαλτέζων πολιτικών.

Το Politico είχε συμπεριλάβει την δημοσιογράφο στις «28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη», χαρακτηρίζοντάς την «ένα WikiLeaks από μόνη της και σταυροφόρο κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη Μάλτα».

Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 15:00 της Δευτέρας στο αυτοκίνητο που οδηγούσε η Καρουάνα Γκαλιζία. Το όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες και εκτινάχθηκε σε χωράφι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η 53χρονη γυναίκα.

Τοπικά μέσα ανέφεραν ότι η έκρηξη έγινε κοντά στην κατοικία της, από την οποία μόλις είχε φύγει. Η τηλεόραση της Μάλτας μετέδωσε ακόμη την πληροφορία ότι πριν από δύο εβδομάδες η δημοσιογράφος είχε καταγγείλει στην αστυνομία ότι την απειλούν.

Στις αρχές Ιουνίου το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ κέρδισε με άνεση τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκηρύχθηκαν μετά την αποκάλυψη μιας σειράς σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν στενοί συνεργάτες και συγγενείς του πρωθυπουργού.

Στις αποκαλύψεις αυτές έπαιξε κεντρικό ρόλο η Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία είχε καταγγείλει ότι ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ και η σύζυγός του είχαν χρησιμοποιήσει μια offshore για να αποκρύψουν χρήματα που έλαβαν από τον ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν.

- Διαφήμιση -

- Διαφήμιση -

Πηγή: Thetoc.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα